©Ultraloq

iPhone kan slim slot handsfree openen – alleen bestaan zulke sloten nog niet

iPhone kan slim slot handsfree openen – alleen bestaan zulke sloten nog niet

20 juni om 10:45
Laatste update: 20 juni om 11:45

iPhone en Apple Watch kunnen sloten straks op haast magische wijze openen, gewoon als je dicht in de buurt komt. Maar de slimme sloten die de functie ondersteunen, verschijnen pas volgend jaar.

Slimme sloten bestaan al jaren en ze werken op verschillende manieren. Zo zijn er slimme sloten die je kan openen met een app op je telefoon, sloten die opengaan als je erop drukt terwijl je telefoon binnen bluetooth-bereik is of sloten die open gaan als je je telefoon er tegenaan houdt. En soms werkt dat ook alleen als je binnen de gps-locatie van je huis bent: omslachtig, traag en foutgevoelig.

Apple heeft nu een betere manier: je nadert het slot met je iPhone of Apple Watch bij je, en als je aan de buitenkant van de deur binnen zo'n twee meter van het slot komt, dan gaat het heelmaal handsfree open. Dat is pas echt een slim slot, en het werkt nog simpel ook. De manier van Apple gebruikt ultra wideband (UWB), een chip die al jaren in iPhones en Apple Watches zit, en bijvoorbeeld ook het nauwkeurig zoeken van AirTags mogelijk maakt. Via Bluetooth zie je namelijk alleen dat een gadget ongeveer in de buurt is, UWB kan veel nauwkeuriger zien hoe ver de AirTag van de iPhone vandaan is. Of het slot dus, dat veel nauwkeuriger kan zien of de iPhone of Apple Watch in de buurt is.

Nederlandse chips, bij auto's al langer in gebruik

Achter de schermen gebruikt de technologie chips van het Nederlandse NXP, schrijft The Verge. Voor het openen van sloten wordt een combinatie gebruikt van UWB en Bluetooth Low Energy. Bluetooth heeft een groter bereik en een lager stroomverbruik, zodat er al een connectie tussen het slot en de iPhone is. Kom je daadwerkelijk in de buurt van de deur, dan gaat UWB aan en gaat de deur automatisch van het slot – zonder dat je verder iets hoeft te doen.

Het principe is niet nieuw: sommige auto's ondersteunen deze manier van sloten openen al. Via UWB zien bijvoorbeeld nieuwe BWM's precies welke deur je wil opendoen, en blijven de rest van de deuren zelfs gesloten. Dat werkt overigens ook gewoon via Android-apparaten, want UWB is geen exclusieve Apple-technologie. Nieuw is wel dat Apple het openen van slimme sloten in iOS 18 en watchOS 11 toevoegt aan de Woning-app.

Alleen met nieuw slim sloten, die nog niet te koop zijn

Zoals met elke smart home-functie is er weer een kip-ei-verhaal. Want hoewel iOS 18 de functie straks ondersteunt, zijn er nu nog geen slimme sloten die meedoen. Dat is omdat sloten nieuwe chips moeten bevatten, zodat bestaande slimme sloten niet zomaar met een update geschikt zijn.

Fabrikanten komen wel met nieuwe sloten. Zo zegt U-tec dat een geschikte versie van zijn Ultraloq met UWB-ondersteuning in het vierde kwartaal van dit jaar verschijnt. Bedrijven als Aqara Yale, Lockly en SwitchBot zeggen de technologie wel te onderzoeken, maar doen nog geen toezeggingen.

Toch is het waarschijnlijk een kwestie van tijd tot nieuwe slimme sloten de handsfree UWB-methode ondersteunen. Die is namelijk onderdeel van Aliro, een standaard voor slimme sloten. Die is gebaseerd op de Apple Home Key-technologie en wordt ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance (CSA), de organisatie die ook achter smart home-standaard Matter zit: honderden bedrijven zijn lid.

Vermoedelijk gaan we de eerste lichting slimme sloten met UWB zien tijdens techbeurs CES, begin 2025. Zulke sloten komen dan vaak enkele maanden later op de markt.

Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.