©Bright

macOS-versie van ChatGPT maakt grote privacyblunder

macOS-versie van ChatGPT maakt grote privacyblunder

4 juli om 20:23

Alle gesprekken met ChatGPT op macOS werden onversleuteld opgeslagen, zodat andere apps zonder toestemming mee konden lezen.

Apple werkt samen met OpenAI om ChatGPT naar de iPhone te brengen, maar daarvoor heeft het bedrijf wel specifieke regels om de privacy van gebruikers te waarborgen. Ondertussen maakt OpenAI een enorme blunder op macOS.

De app van ChatGPT vind je niet in App Store voor macOS, maar moet je via de website van OpenAI downloaden. Op deze manier kan OpenAI de sandbox van het besturingssysteem ontwijken, waarmee apps gelimiteerd worden in wat ze kunnen zien, lezen en doen op je computer.

Toen ontwikkelaar Pedro José Pereira nieuwsgierig werd waarom OpenAI dit deed, kwam hij er achter dat het via een zelfgemaakte app heel makkelijk was om alle chats die via ChatGPT zijn gevoerd terug te vinden als tekst. Dat betekent dat andere apps je chats terug kunnen lezen als ze willen, zonder toestemming van de gebruiker.

Nieuwe update

OpenAI heeft een update uitgerold voor de app waardoor de teksten nu wel versleuteld zouden moeten worden. Website The Verge sprak met Pereira, die bevestigt dat zijn zelfgemaakte app inderdaad de gesprekken niet meer kan lezen.

Lees meer over AI, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.