© LEGO

Deze legoblokjes zijn van ruimtestof gemaakt: hier kan je ze bekijken

Deze legoblokjes zijn van ruimtestof gemaakt: hier kan je ze bekijken

4 juli om 20:43
Laatste update: 4 juli om 20:44

Het Europees Ruimetagentschap (ESA) heeft legoblokjes van een unieke stof gemaakt. Met de blokjes van ruimtestof wil de organisatie laten zien dat het mogelijk is om op de maan te bouwen.

Het is nuttig om blokjes van dit exotische materiaal te maken, omdat het enorm duur zou zijn om stenen van aards materiaal te maken en vervolgens naar de maan te vervoeren. Om op de maan te bouwen, is het veel beter om het materiaal te gebruiken dat daar aanwezig is. De blokjes zijn gemaakt van meteorietstof uit een 4,5 miljard jaar oude meteoriet en van maanregoliet, dat op het oppervlak van de maan te vinden is. Het gebruik van de materialen op locatie wordt ook wel In-Situ Resource Utilisation (ISRU) genoemd.

Uit de 3D-printer

De legoblokjes zijn met een 3D-printer gemaakt. Voor het maken van legoblokjes moet de techniek heel nauwkeurig kunnen werken, zodat de blokken op elkaar kunnen klikken. Daarom zijn legoblokjes de perfecte manier om te laten zien dat de techniek klaar is voor de volgende stap.

Het doel is om tijdens de Artemis-missies mensen op de maan te laten landen en om een ruimtestation te bouwen dat om de maan draait. Of daar nou legoblokjes of een andere soort blokken voor worden gebruikt: de techniek lijkt er in ieder geval klaar voor.

Ook te zien in Nederland

Als je benieuwd bent naar hoe een legoblokje van ruimtestof eruit ziet, is er goed nieuws. In de LEGO Store in Amsterdam is een blokje te bekijken. Verspreid over de wereld liggen nog meer ruimteblokjes in de winkels van het merk.

Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op onze nieuwsbrief.