Dankzij dit materiaal wordt AI de ruimte ingestuurd

©Aethero

Dankzij dit materiaal wordt AI de ruimte ingestuurd

Startup Aethero gebruikt een speciaal materiaal dat radiatie tegenhoudt, om betere computers de ruimte in te sturen. Daardoor wordt AI-technologie voor ruimtevoertuigen ook een realiteit.

Ruimtevaart lijkt enkel mogelijk door de meest geavanceerde computertechnologie, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Ruimtevaartuigen draaien vaak op verouderde systemen. Zo rijdt Marsrover Perseverance rond met een processor die meer dan dertig jaar geleden in een iMac werd gebruikt.

Startup Aethero wil daar wat aan doen en brengt deze maand nog via SpaceX zijn eerste kleine computer de ruimte in. Bijzonder aan deze computer is voornamelijk de bescherming tegen radiatie.

Bescherming tegen radiatie

Elektronica in de ruimte moet goed beschermd worden tegen radiatie, omdat het anders verstoord of beschadigd kan raken. Met huidige elektronica gebeurt dat door extra stevige materialen te gebruiken, maar ook een schild toe te voegen dat van bijvoorbeeld aluminium is gemaakt.

De computer van Aethero gebruikt een nieuw materiaal uit de 3d-printer als schild, dat het bedrijf Plasteel noemt. De naam is zo uit de Dune-boeken van Frank Herbert geplukt. Dit Plasteel is een polymeermengsel met stralingblokkerende nanodeeltjes. Het materiaal is flexibel en kan voor allerlei doeleinden worden ingezet.

Aethero ziet de uitvinding onder andere als een kans om chips met AI-technologie de ruimte in te sturen.

Lees meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.