'Netflix-serie rond Nederlandse Horizon-games geannuleerd na wangedrag serie-maker'

©Guerrilla

Netflix-serie rond Nederlandse PlayStation-game Horizon geannuleerd'
5 juli om 10:23

De twee jaar geleden aangekondigde Netflix-serie rond de Horizon-games van Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla zou in ieder geval stilliggen en niet meer worden gemaakt. Tegen serie-maker Steve Blackman zijn aanklachten binnengekomen.

Dat PlayStation-games zich lenen voor goeie tv-series, bewees The Last of Us. En Sony wil meer games verfilmen: zo werd twee jaar geleden de Horizon-serie in samenwerking met Netflix aangekondigd. Als 'showrunner', karrentrekker van de serie, werd Steve Blackman aangewezen. Die had met de comic-verfilming The Umbrella Academy ook al succes op Netflix.

Maar nu stormt het rondom die Blackman. Twaalf mensen die aan The Umbrella Academy hebben gewerkt, hebben klachten tegen Blackman ingediend bij producent Universal Content Productions, meldt Rolling Stone. Die werknemers spreken van een 'toxische werksfeer', met 'pesterijen, manipulaties en vergeldingen'.

Zo zou Blackman expres het contract van een vrouwelijke schrijver van The Umbrella Academy niet hebben verlengd, omdat zij met zwangerschapsverlof was gegaan, terwijl alle andere schrijvers wel mochten blijven. En ook de twaalf andere mensen die Rolling Stone sprak, noemen hun tijd onder Blackman 'de meest tumultueuze ooit' in de toch al chaotische wereld van de tv-series. Blackman zou volgens die mensen een angstcultuur hebben veroorzaakt, mensen tegen elkaar hebben opgezet en seksistische opmerkingen hebben gemaakt.

Nieuwe series waaronder Horizon 'stilgelegd'

Blackman leverde wel succes met zijn harde aanpak, en kreeg promotie van Netflix. Hij kreeg een ontwikkel-deal van naar verluidt 50 miljoen dollar, en zou twee nieuwe series voor Netflix gaan ontwikkelen. Eentje rond Horizon Zero Dawn, en de nieuwe ruimte-serie Oribital. Volgens Rolling Stone worden de twee projecten 'niet langer doorgezet'.

Een vertegenwoordiger van Blackman stelt dat de showrunner "een lange, voortdurende en nauwe werkrelatie met Netflix" heeft en "aan nieuwe projecten blijft werken". Netflix weigerde commentaar. Blackman zelf ontkent de aantijgingen, die hij "onwaar" en "compleet absurd" noemt.

Naast The Last of Us en Horizon zijn er meer PlayStation-games die als serie zijn verschenen of nog verschijnen. Zo is er een Twisted Metal-serie die in Nederland op Prime Video staat. Ook wordt er gewerkt aan een serie rond God of War, tevens voor Prime Video. Daarnaast verschenen er al films van Gran Turismo en Uncharted.

Meer games en mis niets met onze Bright-app.

Lees meer over:

Deel via