©WindSpider

Deze windmolen uit Noorwegen bouwt zichzelf

Deze windmolen uit Noorwegen bouwt zichzelf

5 juli om 14:44

Met een subsidie van ruim 15 miljoen euro gaat een bedrijf uit Noorwegen aan de slag met windmolens die zichzelf bouwen.

Bij het bouwen en in elkaar zetten van windturbines komt heel wat materiaal kijken, wat het lastig maakt om deze bouwwerken op zee neer te zetten. Met name door de enorme kranen die nodig zijn om de onderdelen op te tillen. De WindSpider biedt daar een innovatieve oplossing voor.

Met de WindSpider is de toren van de windturbine zelf ook direct de kraan. De WindSpider bouwt een steiger om de toren heen en zet daar de kraan bovenop om de generator en de wieken op te tillen en te bevestigen.

Deze constructie maakt het bouwen van de windturbines niet alleen goedkoper, maar ook het repareren van de machines moet makkelijker gaan. De stijger kan gewoon weer opnieuw worden geplaatst.

Subsidie

Het Noorweegse bedrijf achter de WindSpider heeft nu een subsidie van ruim 15 miljoen euro ontvangen van Innovation Norway om het ontwerp verder te ontwikkelen. Hiermee wordt de WindSpider voor het eerst in volledige schaal gemaakt. Dat kan een van de hoogste kranen ter wereld worden.

Lees meer over energie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.