Vandaag is de duurzame energie van Flevoland helemaal op

©Canva

Vandaag is de duurzame energie van Flevoland helemaal op
7 juli om 10:00

Flevoland staat vandaag stil bij Green Energy Day. Het klinkt dramatisch: alle duurzame energie op, maar het is juist goed. Als we alle duurzame stroom allemaal zouden gebruiken, dan geldt voor de provincie Flevoland dat het vandaag dan op zou zijn. Daarmee is de voorraad van die provincie aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde: dat was 8 maart al op.

Het gaat natuurlijk om een symbolische ‘op’, want het voordeel aan duurzame energie is dat het elke dag weer kan worden gegenereerd, bijvoorbeeld door windmolens en zonnepanelen. Flevoland blijkt hierin de koploper te zijn. Tegen Omroep Flevoland zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat het komt door de vele projecten die de provincie heeft rondom zonne-energie, windenergie en warmtepompen.

Green Energy Day

Het is ook de NVDE die die Green Energy Day in het leven heeft geroepen. Dat deed het in 2019, om op het vizier te houden hoe groene energie er in Nederland voorstaat met het oog op 2050. Het doel is om dan 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken. Momenteel is het aandeel duurzame energie in Nederland dit jaar waarschijnlijk 18,6 procent. Dat is groei: in 2023 was de groene energie in Nederland op op 2 maart en dit jaar is dat 8 maart. Flevoland doet het nog veel beter: vorig jaar kwam die provincie uit op 18 mei en nu dus 7 juli. 

Het duurt nog wel even voordat 2050 aanbreekt, maar er kan nu al veel worden gedaan om te zorgen dat 31 december 2050 de echte Green Energy Day is: dat al onze energie dus volledig hernieuwbaar is. Waar de doelstellingen van 2030 door gemeenten dus bij lange na niet worden gehaald, is er meer hoop voor 2050.

Meer over klimaat en abonneer je op onze nieuwsbrief.