Doorbraak bij nieuw type zonnepaneel, veel goedkoper dan de concurrentie

©Unsplash

Deze hybride perovskiet-zonnepaneel wordt veel goedkoper dan de concurrentie
8 juli om 12:18
Laatste update: 8 juli om 12:38

Er is een nieuwe speler verschenen in de strijd om de beste zonnecel. Lange tijd werden perovskiet-zonnecellen, die in theorie veel meer energie uit de zon kunnen wekken, gezien als te kwetsbaar. Maar een nieuwe hybride versie met perovskiet kan dat probleem eindelijk opgelost hebben.

De meeste zonnepanelen gebruiken siliconen zonnecellen, maar we lopen tegen de grenzen van hun capaciteit aan. In theorie kan het materiaal perovskiet veel meer energie uit zonlicht opwekken. Niet alleen dat, het is ook lichter, goedkoper en flexibeler om mee te werken. Het probleem was altijd dat perovskiet-zonnecellen snel kapotgaan en een beetje zonnepaneel moet toch tegen de elementen kunnen. 

Hybride zonnepaneel is een beetje organisch

New Atlas meldt dat de Zhejiang Universiteit in China misschien de oplossing heeft. Hun uitvinding noemen ze high entropy hybrid perovskite (HEHP) en het combineert perovskiet-lagen met organische tussenlagen. Dat maakt de zonnecel beter bestand tegen hitte en water, waardoor er veel minder kans op schade is. In experimenten behield de cel 98 procent efficiëntie na 1.000 uur in de zon te hebben gelegen. De onderzoekers verwachten dat de afbraak pas na 5.000 uur gaat versnellen.

Minstens zo belangrijk: de perovskiet-zonnecel zette veel energie om uit het zonlicht. In het begin wist hij een efficiëntie van 25,7 procent te halen, wat een goede score is voor huidige zonnecellen. In theorie zou dit type zonnecel nog veel meer stroom uit zonlicht kunnen halen.

Door de populariteit van zonnecellen is er wereldwijd een race gaande om de meest duurzame, goedkope en best presterende zonnecel te ontwikkelen. Ook perovskiet wordt daarin vaak gebruikt. In Nederland blijft de aanschaf van zonnepanelen voorlopig aangemoedigd worden, dankzij de salderingsregeling.

Lees meer over energie en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.