©Unsplash

Transparante zonnecellen halen record in omzetten energie

Transparante zonnecellen halen record in omzetten energie

26 februari - 19:36

Geen zwarte platen op het dak, maar toch zonnepanelen? Dat kan als je een raam maakt met zonnecellen. Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben semi-transparante zonnecellen ontwikkeld die niet alleen als raam kunnen worden gebruikt, maar ook nog een energieconversie hebben van 21,68 procent. Dat is een record voor transparante zonnecellen.

Ze zijn gemaakt van het mineraal perovskiet dat bekend staat om zijn half-geleider-mogelijkheden. Dat ze ook nog eens zo efficiënt blijken te zijn in het omzetten van de zonnestralen naar de energie die wij gebruiken is een grote plus. Normale zonnecellen hebben een conversie van 20 procent en dat betekent dat we 80 procent van het licht 'missen'. De transparante perovskiet-zonnecellen tonen met 21,68 procent conversie aan dat het nog beter kan. Essentieel voor een toekomst met zo min mogelijk fossiele brandstoffen.

Transparante zonnecellen

Maar hoe maak je een zonnecel zo doorschijnend dat je er een raam mee zou kunnen maken of bedekken? Dat kan door de metalen elektrodes te vervangen voor transparante varianten. Normaliter komt het door die elektrodes dat zonnepanelen ondoorzichtig zijn. Het licht kan er hierdoor goed doorheen schijnen. Klinkt logisch, maar er schuilde een addertje onder het gras: de transportlaag van de zonnecel sleet hierdoor veel sneller.

Reden voor de onderzoekers om met een oplossing te komen en die komt in de vorm van een speciale laag met lithium die als buffer werkt tussen de transportlaag en de transparante elektrodes. 

Constant in werking

Er is nog een positieve factor aan deze zonnecellen: ze zijn zo stabiel dat ze meer dan 240 uur presteren in omstandigheden waarin ze constant in werking zijn. Je kunt meer lezen over deze uitvinding in Advanced Energy Materials. Hoewel het maken van transparante zonnecellen niet nieuw is, is het zeer positief dat de winst die ermee te behalen is dus niet alleen zit in het feit dat je ze als raam zou kunnen gebruiken en dat fraaier is op je woning, maar ook dat het omzetten van energie dus ook nog eens vrij efficiënt is, vergeleken bij de rest.

Abonneer je nu op de Bright Nieuwsbrief en lees meer over onder andere zonne-energie. Recent schreven we ook over draagbare zonnecellen en bolvormige varianten.