Deze nieuwe doodle-app zou moeten bijdragen aan je mentale gezondheid

©Unsplash

Scribble Journey is kunsttherapie op je telefoon
9 juli om 12:10
Laatste update: 9 juli om 13:16

Naast Apple Journal, de app om je gedachten tekstueel uiteen te zetten, lanceert Scribble Journey nu ook een app om je zorgen op artistieke wijze van je af te zetten. Kunsttherapie is dus weer helemaal terug, maar dan in een nieuw jasje, namelijk je iPhone.

Kunsttherapie is niet nieuw. Sterker nog, het bestaat al sinds de jaren '40 van de vorige eeuw en staat sindsdien bekend om zijn positieve werking op onze hersenen. Misschien komt dat wel doordat we een bepaald gevoel niet altijd onder woorden kunnen brengen, maar wel kunnen tekenen. Tenminste, als we daar de juiste middelen voor zouden hebben.

Daar lijkt de app Scribble Journey iets op te hebben bedacht: een app waar je je innerlijke emoties kunt verwerken in de vorm van kunst, of op zijn minst creatieve uitlatingen. En hoewel je ook gewoon papier en stiften kunt gebruiken, zou de app je moeten ondersteunen met oefeningen en je gevoelens koppelen aan je tekeningen.

Tekenen met een coach

In de app kies je eerst je dagelijkse doel, zoals liefde voor jezelf opbouwen of emoties verkennen. Vervolgens kun je kiezen uit specifieke activiteiten, zoals het emotionele kleurenwiel, waarna je stap voor stap instructies krijgt. Zo krijg je bijvoorbeeld de vraag om een grote cirkel te tekenen en in zes stukken te verdelen, waarbij ieder stuk een bepaald gevoel vertegenwoordigt, inclusief de onderwerpen die daarbij horen.

Wanneer je klaar bent met tekenen, stelt de app een aantal vragen om erachter te komen wat voor emoties de tekeningen oproepen. Vervolgens worden deze als bladzijden uit een dagboek opgeslagen onder een "Journey"-tabblad, die je later weer kunt raadplegen. Het is onduidelijk of je tekeningen en gegevens lokaal of in de cloud worden opgeslagen. Dat is misschien nog wel prettig om te weten voordat je je meest persoonlijke gedachten deelt.

Markt van 5,7 miljard euro

Het is zeker niet de eerste app die inspeelt op de groeiende markt rond mentale gezondheid. Naast andere populaire gezondheidsapps, die veelal inspelen op mindfulness, lijkt zelfs Apple de potentie in te zien van de trend rondom gezondheid. Zo kwam de Amerikaanse iPhone-maker vorig jaar al met een app genaamd Apple Journal, een digitaal dagboek dat inmiddels standaard wordt geleverd met je iPhone. Algoritmes stellen automatisch toevoegingen voor: op basis van je foto's, geluisterde muziek, bezochte locaties en app-gebruik.

En er is een reden voor die belangstelling: de markt rondom mentale gezondheid zou vorig jaar nog goed zijn geweest voor maar liefst 5,7 miljard euro. Dat zijn dus veel nullen en menig bedrijf offert zich dus maar al te graag op om die markt te bedienen met een passend product of dienst. Nu dus ook Scribble Journey, dat een abonnement verkoopt van 20 dollar per jaar of 2,99 dollar per maand.

Alleen voor de iPhone

De app is alleen beschikbaar op de iPhone; Android-gebruikers zullen het dus vooralsnog moeten doen met traditioneel potlood en papier. Toekomstige versies van de app zullen overigens ook suggesties en notificaties gaan aanbieden. En als je tegen die tijd dan toch te veel notificaties ontvangt, kun je die frustraties gelijk weer samen met de app wegkleuren; op zijn eigen manier dus ook een soort cirkel.

Lees meer over Apple en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.