Deze 'wonderbatterij' uit Duitsland kan lithium-ion vervangen

©High Performance Battery

Deze 'wonderbatterij' uit Duitsland kan lithium-ion vervangen

Het Duitse High Performance Battery zegt succesvol een verbeterde solid-statebatterij te hebben getest die binnen enkele jaren de markt op kan. 

Een solid-statebatterij heeft in tegenstelling tot lithium-ionbatterijen, die nu in de meeste apparaten worden gebruikt, geen vloeibaar element. Daardoor is meer capaciteit mogelijk.

High Performance Battery heeft daarnaast een elektrolyt uitgevonden, waardoor zijn solid-statebatterij minder snel slijt met meer dan 12.500 laadcycli als resultaat. In Duitse media wordt de uitvinding ook wel een 'wonderbatterij' genoemd.

High Performance Battery verwacht de batterijen in 2026 of 2027 te kunnen leveren, vertelt Sebastian Heinz, ceo van het bedrijf, aan website Change Inc.

Ook voor auto's

Specifiek kan de ontwikkelde batterij 1,28 kilowattuur opslaan. Voor de toepassing wordt aanvankelijk gedacht aan stroomopslag voor zon- en windparken, maar ook bedrijven en woonwijken. De batterijen kunnen als modules aan elkaar worden gekoppeld voor meer capaciteit.

Maar High Performance Battery denkt ook na over het gebruik in auto's, waardoor het brandgevaar van elektrische voertuigen daalt en de actieradius wordt vergroot. Ook in de winter.

De uitvinding heeft niet enkel voordelen, want solid-statebatterijen zijn een stuk duurder dan lithium-ionbatterijen. Hoewel je daar meer capaciteit en een langere levensduur voor terugkrijgt, kan de technologie ook zorgen voor hogere autoprijzen.

Lees meer over energie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.