Samsung Galaxy Z Flip6 en Galaxy Z Fold6 steviger, dunner en ramvol met AI

©Samsung

Samsung Galaxy Z Flip6 en Galaxy Z Fold6 steviger, dunner en ramvol met AI
10 juli om 15:05
Laatste update: 10 juli om 15:23

Wanneer Apple, Google of Samsung een presentatie houden, kijkt de hele wereld mee. Omdat het bedrijf de Olympische Spelen ook sponsort, werd deze keer de Unpacked in Parijs gehouden. Hier zagen we een flink aantal producten op het toneel verschijnen. Waaronder de verwachte Samsung Galaxy Z Flip6 en Z Fold6.

Wanneer het gaat om telefoons met een vouwbaar scherm heeft Samsung een straatlengte voorsprong op de concurrentie. De twee modellen met vouwbare schermen zijn ondergebracht in de Galaxy Z reeks en deze is alweer aan zijn zesde versie toe.

Samsung Galaxy Z Fold6

Dit is de smartphone die je als een boek openslaat waarna je een 7,6 inch groot scherm krijgt. Het scherm aan de voorkant is ook niet te missen met 6,3 inch. Het scherm aan de buitenzijde is 0,1 inch groter worden, daar zal je niet al te veel van merken.

Verder is er op hoofdlijnen niet zoveel veranderd aan de specs van het toestel. Natuurlijk is de chipset van een nieuwe generatie, maar de accu is even groot en in de camera’s zitten weinig tot geen veranderingen.

Dat laat zien dat de spec-race wat betreft hardware verleden tijd is en we ons op andere zaken gaan concentreren.


Omdat een vouwbaar toestel meer fragiele elementen heeft dan een ‘gewoon’ toestel wordt daar in de ontwikkeling veel aandacht aan besteed. Zo heeft de Galaxy Z Fold6 een verbeterd scharnier die schokken beter kan opvangen. Op het scherm zijn extra lagen aangebracht die de vouw moeten versterken. Ook is de Galaxy Z Fold6 uitgerust met sterker Armor Aluminium en Corning® Gorilla® Glass Victus® 2.

Alles AI

De grootste innovatie op de Samsung Galaxy Z Flip 6 zit hem in de software en dan hebben we het over AI. Deze productiemachine heeft een aantal functionaliteiten aan boord die van jou medewerker van het jaar kunnen maken.

Een grote functie is Note Assist. Deze assistent kan notities opmaken, vertalen en opmaken. Ook kun je in de notitie-app gesprekken opnemen en deze automatisch laten transcriberen. Ook een PDF in een vreemde taal kan van een overlay worden voorzien die de vertaalde tekst laat zien.

Snel een update e-mail typen of een social media update? Het Samsung toetsenbord heeft aan een aantal woorden genoeg om met de Composer een bericht of post op social media te maken. Ook de S Pen krijgt een uitbreiding dankzij AI. Wanneer je op het scherm een schets maakt met de S Pen zal de assistent een afbeelding voorstellen.

Natuurlijk maak je op de Samsung Galaxy Z Fold6 ook gebruik van Gemini. Deze nieuwe assistent helpt je bij alle taken en haalt daarbij informatie uit andere apps van Google. Met het eerder gelanceerde Circel to Searcj kun je heel snel zoekacties uitvoeren vanaf je scherm.

AI kan ook voor het vertalen van het geschreven en gesproken woord zorgen. Galaxy AI ius daar heel erg goed in. Interpreter laat je nu vertalingen zien om het buiten- en het binnenscherm. De grote ster is van Live Translate dat telefoongesprekken in Samsungs telefoon-app in realtime vertaalt. het bedrijf bevestigd tevens dat deze techniek ook naar andere niet-Samsung apps zal komen.

Samsung Galaxy Z Flip6

De Galaxy Z Flip6 is de meest populaire verschijning wanneer het over vouwtelefoons gaan. Deze vouwen als een ouderwets nototieboekje. Opgevouwen maak je gebruik van een 3,4 inch scherm en opgevouwen heb je een scherm van 6,7 inch. Net als bij de vorige versie van de Galaxy Z Flip.


Het scherm aan de buitenzijde is belangrijk want hoe minder je de smartphone hoeft te openen hoe beter het is. Door onder andere widgets te plaatsen op het 3,4 inch grote scherm kun je al heel veel apps bedienen. Je berichten kun je ook snel beantwoorden via de ‘Suggested Replies’ functie.

Met Photo Ambient personaliseer je je wallpapers op basis van weer en tijd en helpt het je om je homescreen in te delen. 

Wat betreft het fotograferen is er een functie in FlexCam die heet Auto  Zoom. Deze zoekt het beste kader voor een foto en maakt aanpassingen zodat jij de beste foto krijgt.

Wanneer je in een slecht verlichte omgeving wil gaan fotograferen gebruik je Nightography. Dit is nu uitgebreid met Video HDR die ook werkt in bijvoorbeeld Instagram Stories. Alles voor de ‘Gram’.

Overigens zijn de camera's van de Flip wel gegroeid. Aan de acherzijde vindt je nu een 50 mepapixel hoofdcamera in plaats van een 12 megapixel camera. De rest van de camera's is hetzelfde gebleven. Om al deze megapixels en het gebruik van AI van styroom te voorzien is de accu ook vergroot en meet nu 4000 mAh.

Updaten en kopen

De twee toestellen zijn kostbaar, maar je kunt er wel heel lang mee vooruit . Vanaf de lancering krijg je zeven versie-updates en zeven jaar lang beveiligingsupdates en dat is nog steeds meer dan goed van Samsung.

De Galaxy Z Fold6 is verkrijgbaar in de kleuren Silver Shadow, Pink en Navy, vanaf 1999 euro, dezelfde prijs als vorig jaar. De Galaxy Z Flip6 is ook verkrijgbaar in de kleuren Silver Shadow, Yellow, Blue en Mint, en kost nu 1199 euro, 100 euro meer dan vorig jaar, toen hij ook al 100 euro in prijs steeg.