De Samsung Galaxy Watch Ultra lijkt zó erg op de Apple Watch Ultra dat het afleidt

©Samsung

Samsung onthult Galaxy Watch Ultra, lijkt erg op de Apple Watch Ultra
10 juli om 15:03

Samsung kon zich smartwatches de afgelopen jaren prima onderscheiden van de Apple Watch. Maar de nieuwe Galaxy Watch Ultra lijkt zó op de Apple Watch Ultra dat je nergens anders meer aan kan denken.

Apple en Samsung hadden jarenlang ruzie over plagiaat. Volgens Apple had Samsung het ontwerp van de iPhone gestolen, terwijl Samsung zei: hoeveel manieren zijn er nou om een smartphone met touchscreen vorm te geven. En vooruit, daar kunnen we misschien nog een eindje in mee. Maar gelukkig zijn er voor horloges duizend-en-één ontwerpen te bedenken. De ronde Galaxy Watches steken al jaren opvallend af tegen de vierkantere Apple Watch.

Maar blijkbaar heeft Samsung zichzelf opnieuw de vraag gesteld als het gaat om een smartwatch gericht op extreme sporters. Want op hoeveel manieren kan je zoiets nou vormgeven? Natuurlijk kom je niet verder dan een oranje bandje, een vierkante titanium behuizing en een oranje actieknop, toch? Ik zou willen dat het een grap was, maar het is echt zo. De Galaxy Watch Ultra lijkt zo bizar veel op de Apple Watch dat het haast grappig is, met dus echt dezelfde tint oranje op de actieknop. En het gaat nog verder.

Software en de functies komen bekend voor

De Galaxy Watch Ultra heeft dan wel een rond scherm, door de vierkante kast raak je toch even in de war. En dan ook nog de wijzerplaten, die ontzettend op die van Apple lijken. Apple heeft een standaard wijzerplaat op de Watch Ultra met heel veel informatie: een ronde klok omringd met data en in het midden van die klok drie ronde widgets op drie, zes en negen uur. En de Galaxy Watch Ultra heeft dat ook.

De Apple Watch Ultra heeft een speciale donkere modus, voor tijdens het kamperen bijvoorbeeld. Dan wordt het hele scherm roodgekleurd. En bij de Watch van Samsung? Precies… Heeft de Galaxy Watch Ultra dan niks nieuws ten opzichte van voorgaande Galaxy Watches? Jazeker, want naast die oranje Action Button die je zelf kan toewijzen, bij Samsung heeft 'ie de Quick Button, is er ook de knijpbeweging. Dan kan je het horloge bedienen door twee keer op elkaar te tikken met de duim en wijsvinger van je horloge-hand. En inderdaad, dat kennen we ook al ergens van…

Imitatie overschaduwt presentatie

En zo hebben we het al een half artikel over de ontzettende gelijkenissen tussen de ene Watch Ultra en de andere Watch Ultra. Dat is jammer, want dan hebben we het niet over de inhoud, die verder prima in orde lijkt. Daar kiest Samsung op zich zelf voor, want eerlijk gezegd hadden ze met wat andere keuzes een veel afwijkender product gehad. Maar kennelijk is toch gekozen om deze Watch Ultra heel duidelijk in de markt te zetten als een antwoord op die andere Watch Ultra.

De Galaxy Watch Ultra is samen met de Galaxy Watch7 de eerste Android-smartwatch die wordt geleverd met Wear OS 5. Dat moet het apparaat zuiniger maken: de Watch Ultra van Samsung belooft 100 uur in de Power Saving-mode en tot 48 uur in de Exercise Power Saving-modus.

De Galaxy Watch Ultra is er in 47mm met LTE voor 699 euro. In tegenstelling tot de Watch van Apple verkrijgbaar in niet één maar drie tinten titanium: Titanium Silver, Titanium Gray en Titanium White.

Meer smartwatches en mis niets met onze Bright-app.