Nieuws

'Google brengt AR-platform naar meer Android-telefoons'

23 februari 2018 13:49

High-end Android-smartphones zouden binnenkort kunnen beschikken over Googles nieuwe platform voor augmented reality, ARCore.

Google toonde afgelopen zomer een preview van ARCore, zijn platform voor augmented reality. Tot nu toe werkten de ARCore-toepassingen alleen op de Google Pixel-smartphones, maar Google beloofde toen al dat ARCode op zeker 100 miljoen smartphones beschikbaar zou moeten komen.

Dat moment lijkt aangebroken. Variety meldt op basis van eigen bronnen dat Google ARCore op de smartphones van de grote Android-fabrikanten wil aanbieden. Hoogstwaarschijnlijk zal Google dat volgende week tijdens de grote telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona aankondigen. Hoewel Google nog niets heeft losgelaten over de mogelijke Android-partners, lijkt het waarschijnlijk dat Samsungs high-end toestellen Galaxy S8, S8+ en Note8 van de partij zijn. 

Zo werkt ARCore

ARCore registreert de bewegingen van de telefoon en het licht in de ruimte om virtuele objecten in het camerabeeld er realistischer uit te laten zien. Ook brengt de software de omgeving in kaart. Je kunt bijvoorbeeld een virtuele bank in je huiskamer zetten om te proberen hoe het staat of een virtueel object op je keukentafel plaatsen. ARCore werkt niet alleen op telefoons met de nieuwe Android-versie Oreo 8.0, maar ook op toestellen met Android Nougat.

Apple ARKit

Google volgt met ARCore een vergelijkbaar initiatief als dat van Apple, dat vorig jaar het AR-softwarepakket ARKit vrijgaf. Ontwikkelaars konden meteen aan de slag met het maken van allerlei AR-apps. Googles ARCore beperkte zich min of meer tot AR-stickers waarmee je bijvoorbeeld geanimeerde Star Wars-personages in het camerabeeld van de 'echte wereld' kon plakken.  

Lees ook:

Commentaar: Apple loopt ineens voorop met AR

Tim Cook: 'Techniek voor kwalitatieve AR-bril bestaat nog niet'

Bright op MWC 2018

Bright doet verslag van MWC vanuit Barcelona. Like ons op Facebook en volg ons op Twitter en YouTube voor onze hands-on ervaringen met de nieuwe smartphones en andere gadgets. Volg ons ook op Instagram voor een blik achter de schermen.