Battlefield V onthuld: terug naar WW2
Met War Story in Rotterdam

Battlefield V onthuld: terug naar WW2

23-05-2018 20:00 Laatste update: 22:34

Electronic Arts heeft Battlefield V aangekondigd. De shooter gaat terug naar zijn roots: de Tweede Wereldoorlog.

Battlefield V werd onthuld op een opvallend relaxte wijze: met een livestream met The Daily Show-host Tevor Noah als gastheer en leden van ontwikkelstudio DICE. Natuurlijk waren er ingestudeerde grapjes en waren de vragen voorbereid, maar Noah had genoeg vrij spel om de ontwikkelaars uit hun comfortzone te halen ('you’re checking out a tank?').

Belangrijkste is natuurlijk de setting: de Tweede Wereldoorlog. Daarmee gaat Battlefield terug naar de roots, Battlefield 1942, de game waar de serie mee begonnen is. Een opvallend keuze, aangezien Call of Duty vorig jaar ook al WW2 als thema had. Met Battlefield V krijgen spelers echter veel grootschalige veldslagen voorgeschoteld met tanks, vliegtuigen, voetsoldaten en alles wat je van een Battlefield-game tijdens WOII mag verwachten.

Meegenomen van Battlefield 1

Een aantal zaken uit de vorige Battlefield - Battlefield 1 dat zich afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog – vinden we terug in Battlefield V. Zo zijn er Grand Operations; feitelijk de Operations uit BF1 alleen dan nog grootster opgezet met veldslagen die fictief 4 dagen duren en waarbij het slagveld en de middelen per dag veranderen.

Ruilt Call of Duty: Black Ops 4 zijn verhalende singleplayer-mode in voor de Battle Royal-mode Blackout, Battlefield V houdt vast aan War Stories. Dit zijn losse singleplayer-verhalen uit het oogpunt van 'de mannen en vrouwen die het verschil maakten tijdens de WOII'. Een van die verhalen wordt bezien vanuit een vrouwelijk lid van het Noorse verzet.

Geen 'pay to win'

De olifant in de kamer werd gelukkig ook geadresseerd. Hoe zat het met betalen voor wapens en skills? Met het Star Wars Battlefront II-debacle nog vers in het geheugen maakte DICE duidelijk dat er geen premium pass komt voor BFV, er geen betaalde expansions komen, en dat je alleen maar beter wordt door het spel te spelen.

Dat het schietspel wel degelijk microtransacties zal hebben, staat zo goed als vast, maar die zullen met een aan zekerheid waarschijnlijkheid enkel cosmetisch van aard zijn. Electronic Arts lijkt zijn lesje geleerd te hebben, al zijn er nog volksstammen sceptici die het credo 'eerst zien, dan geloven' aanhangen. Tegen Kotaku heeft Electronic Arts echter bevestigd dat de game geen enkele vorm van lootboxes zal kennen. 

Rotterdam

Andere interessante nieuwtjes? Er zal in ieder geval een War Story zich afspelen in Rotterdam en customization speelt een grotere rol dan ooit. Alle soldaten (klasses), wapens, voertuigen en vaardigheden die je al spelende verzamelt, worden opgeslagen in je Company. Of je nu competitief multiplayer, co-op of singleplayer speelt... bij alles verdien je rewards en zo bouw je virtuele soldaten en uitrusting uit. 

Battlefield V verschijnt 19 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Als je de Deluxe Edition vooruitbestelt, vergaar je 'Early Enlister Access' en mag je 16 oktober al met de game aan de slag.