Loeisnel

Nieuwe iPad Pro is sneller dan nieuwste MacBook Pro

1 november 2018 18:18

De nieuwe iPad Pro haalt in benchmarktests hogere scores dan de dubbel zo dure nieuwste MacBook Pro.

Apple zei bij de presentatie van de nieuwe iPad Pro's al dat de tablets sneller zijn dan 92 procent van alle draagbare computers. De nieuwe modellen draaien op een Apple A12X Bionic-chip, een snellere versie van de chip die in de iPhone XS zit.

Nu is de eerste Geekbench-benchmark van de nieuwe iPad Pro opgedoken. Daaruit blijkt dat het nieuwe model bij handelingen met een enkele processorkern een score van 5.030 punten haalt. Ter vergelijking: een nieuwe 15 inch MacBook Pro met 6-core Intel i9-chip haalt een score van 5419 punten.

De 13 inch MacBook Pro met i5-chip haalt 4.719 punten: minder dus. De prestaties met meerdere processorkernen tegelijk komen bij de iPad Pro op 17.995 punten, waar de 13 inch MacBook Pro 17.262 punten haalt, en de 15 inch 21.251 punten haalt.

Eigen Apple-chips in MacBooks

De prestaties zijn opvallend, aangezien de iPad Pro 899 euro kost. De vergeleken MacBook Pro met i9-chip kost 3.279 euro. En de iPad Pro gaat zelfs over de prestaties van een nieuwe 13 inch MacBook Pro à 1500 euro heen.

Apple zet steeds meer in op de ontwikkeling van zijn eigen chips. Onlangs kwam betrouwbare analist Ming-Chi Kuo dan ook met het gerucht dat MacBooks binnen twee tot drie jaar ook eigen Apple-chips zou krijgen. Een logische stap: Apple is bij het ontwerpen van nieuwe MacBooks behoorlijk afhankelijk van Intel.

Het grootste obstakel lijkt in ieder geval niet de snelheid van de chips; vooral het omzetten van alle Mac-software voor gebruik op een andere chip-architectuur is duur en tijdrovend. 

Kijk ook: eerste indruk nieuwe iPad Pro

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste indruk: nieuwe iPad Pro's en MacBook Air