'Alle MacBooks krijgen in 2020 weer een normaal toetsenbord'
16 inch eerst

'Alle MacBooks krijgen in 2020 weer een normaal toetsenbord'

25-07-2019 18:14 Laatste update: 18:24

Apple zou alle nieuwe MacBooks vanaf volgend jaar weer voorzien van een betrouwbaar toetsenbord met gangbaar schaarmechaniek.

Dat zegt de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo in een memo aan investeerders, meldt 9to5Mac. Elke nieuwe of vernieuwde MacBook in 2020 krijgt volgens Kyo een toetsenbord met een zogenoemd schaarmechaniek. De eerste Apple-laptop met dat nieuwe toetsenbord is volgens de analist de nieuwe 16 inch MacBook Pro, die dit najaar zou verschijnen.

De meeste laptops gebruiken toetsen met het schaarmechaniek. MacBooks ook, tot Apple in 2015 overstapte op zijn zelfbedachte butterfly-mechaniek. Dat zorgde voor een platter toetsenbord met grotere knoppen met een minder diepe aanslag. Er zijn echter ook veel problemen: de toetsenborden bleken erg vatbaar voor stof en kruimels, met vastzittende toetsen toetsen tot gevolg.

Excuses en gratis reparaties

Apple bood meermaals zijn excuses aan voor de problemen en probeerde het mechaniek tot vier keer toe te verbeteren. Het aantal klanten met een slecht functionerend toetsenbord is inmiddels echter zo groot, dat er een speciaal reparatieprogramma is. Iedereen met een MacBook met een butterfly-toetsenbord kan dat bij problemen gratis laten vervangen bij Apple of een aangesloten reparateur.

Kuo verwachtte eerder dat de MacBook Air en Pro dit jaar al zouden overstappen op het nieuwe toetsenbord. Dat viel toch anders uit: Apple onthulde onlangs licht vernieuwde modellen met nog steeds hetzelfde toetsenbord. Daarbij werd wel het MacBook-aanbod flink verkleind. Er zijn nu nog drie varianten van de laptop: de 13 inch MacBook Air en de 13 en 15 inch MacBook Pro.

De toetsmechanieken van de MacBooks van volgend jaar zouden zorgen voor diepere toetsaanslagen en het toetsenbord zou langer meegaan. Apple zou in zijn nieuwe mechanieken onder andere fiberglas gebruiken, om de toetsen te verstevigen.

MacBook Air: "Ik zie de logica niet"

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's