Quarantech: corona en tech

PlayStation-downloads vertraagd om internet te ontlasten

25 maart 2020 10:15

Sony vertraagt in Europa de snelheid van gamedownloads op de PlayStation, om te zorgen dat de infrastructuur niet overbelast raakt.

Sony Interactive Entertainment werkt samen met Europese providers om het downloadverkeer in goede banen te leiden, zodat iedereen toegang tot het internet kan houden. Het bedrijf stelt dat spelers "wat tragere of vertraagde gamedownloads" kunnen ervaren. De downloadsnelheid van PlayStation-games is normaal gesproken al niet het hoogst.

Het is niet duidelijk wat Sony precies met vertraagde gamedownloads bedoelt. Vermoedelijk gaat het om automatische updates voor games, die nu automatisch binnenlopen zolang een PlayStation op stand-by staat. De gameplay zal volgens Sony robuust blijven; het bedrijf kondigt geen wijziging in snelheid van zijn multiplayerdienst aan. Het downloaden van moderne games kan wel een merkbare stijging van het internetverkeer veroorzaken. Zulke games zijn soms rond de 100 GB per download.

"We vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren in het aanpakken van zorgen over internetstabiliteit, aangezien een ongekend aantal mensen steeds afhankelijker wordt van internettoegang", meldt Sony.

Videokwaliteit omlaag

De Europese Commissie vroeg streamingdiensten vorige week om hun kwaliteit te verlagen, om te zorgen dat het internet niet overbelast zou raken. Netflix, Amazon, Disney+, Apple TV+, Facebook, Instagram en YouTube verlaagden hun videokwaliteit al.

De diensten streamen met een lagere bitrate. Daardoor zijn de beelden nog wel in hd of 4k, maar zijn de video en audio van een lagere kwaliteit.

'Voldoende bandbreedte'

De Nederlandse internetproviders en internetknooppunt AMS IX zeiden vorige week het toegenomen internetverkeer nog goed aan te kunnen. Ook YouTube denkt dat de wereld niet binnen afzienbare tijd over zijn internetbandbreedte zal gaan, maar handelt uit voorzorg. In Nederland zullen de coronamaatregelen tot ten minste 1 juni van kracht blijven, meldde de regering maandag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube verlaagt wereldwijd videokwaliteit maand lang door corona

Tien series die je nu kan streamen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's