App gaat bijhouden waar Duitsers coronavirus opliepen
'Wel privacyvriendelijk'

App gaat bijhouden waar Duitsers coronavirus opliepen

30-03-2020 17:39 Laatste update: 19:39

De Duitse overheid wil een smartphone-app maken die bijhoudt met wie burgers allemaal in aanraking zijn gekomen. Op die manier kunnen ze ontdekken waar ze mogelijk het coronavirus hebben opgelopen.

De geplande Duitse software kijkt bij welke bluetooth-signalen iemand in de buurt is geweest, schrijft Reuters. Dat overzicht moet een idee geven van wie er allemaal dichtbij was en waar het virus is opgepakt of verspreid.

Het idee achter de app is niet vreemd: in Singapore gebruiken ze al langer de smartphone-app TraceTogether die op vergelijkbare wijze werkt. Iedereen in het land wordt aangespoord de app te installeren, waarna coronapatiënten hun lijst met connecties beschikbaar stellen voor autoriteiten. Die kunnen vervolgens achterhalen met wie de zieke in aanraking is gekomen.

Enkele weken

De Duitse app wordt samen met partijen verspreid over Europa ontwikkeld. De verzamelde informatie wordt maximaal twee dagen bewaard en anoniem zonder locatiegegevens bewaard. Binnen enkele weken moet een eerste versie van de applicatie worden uitgebracht.

De software moet een privacyvriendelijker alternatief bieden voor recente plannen van de Europese Unie, dat de smartphonelocaties van Europeanen wil volgen. Op die manier hoopt Brussel mogelijke uitbraaklocaties te identificeren.

Hoewel Duitsland vreest voor privacyschending, delen providers in het land al geanonimiseerde locatiegegevens met instanties.

Ierland

Ook in Ierland wordt gewerkt aan een soortgelijke app die moet bijhouden bij wie mensen in de buurt zijn geweest. De Ierse gezondheidsdienst HSE verwacht dat de app binnen 10 dagen beschikbaar is. Het gebruik van de app wordt niet verplicht gesteld.

Tech tegen corona: gaat dit helpen?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's