© Nine IJff

Cryptomunt Gulden: 'Keurmerk voor ICO's nodig'

Cryptomunt Gulden: 'Keurmerk voor ICO's nodig'

02-02-2018 09:12 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Matthijs van der Pol

De Nederlandse Gulden probeert de zwaktes te repareren die andere cryptomunten teisteren, zegt mede-bedenker Rijk Plasman. "We moeten ons steeds verdedigen."

Rijk Plasman (33) startte in 2014 de cryptomunt Gulden als alternatief voor bitcoin. Inmiddels zijn er zo’n honderdduizend gebruikers, en kunnen Guldenbezitters op zo’n 200 plekken in Nederland ook daadwerkelijk met Gulden betalen. Rond Gulden is een levendige community ontstaan van Guldenbezitters die kennis en informatie uitwisselen. De betrokkenheid is groot: er is een helpdesk van vrijwilligers die per toerbeurt vragen beantwoorden. Een van de communityleden maakte op eigen initiatief point-of-salematerialen voor de Nederlandse verkooppunten die Gulden inmiddels als betaalmiddel accepteren.

Plasman formuleert zorgvuldig, in een hoekje van een druk restaurant op de Amsterdamse Zuidas. Hij wordt geflankeerd door zijn woordvoerder Dorin Bouwman. De gekozen omgeving om over zijn cryptomunt Gulden te praten heeft iets saillants, met al die grote banken, advocaten- en notariskantoren om de hoek. De bewoners van de kantoorkathedralen die hier de lucht insteken zullen naar verwachting het hardst geraakt worden door de opkomst van nieuwe toepassingen rond blockchaintechnologie, zoals cryptomunten.

Hoe onderscheidt Gulden zich van andere cryptomunten?
“We zijn heel realistisch en toekomstgericht aan het ontwikkelen. Veiligheid komt het eerst. Het moet de beste blockchain zijn, die tegelijk heel toegankelijk is voor iedereen. Bedrijven die er geen verstand van hebben, moeten er straks toch iets mee kunnen.”

Vanwaar die focus op veiligheid?
“Veiligheid moet iets vanzelfsprekends zijn. Wij denken aan hele grote partijen die zich geen zorgen willen maken over veiligheid.”

Is het plan die grote partijen een alternatief voor bestaande betaaldiensten aan te bieden?
“Het is wel duidelijk dat veel bedrijven iets met blockchain willen om tal van redenen. Die bedrijven starten zelf een blockchain en dat willen we allemaal uit handen nemen. Wij zijn er in gespecialiseerd.”

Kun je een voorbeeld noemen van een klant die je graag je diensten aan wilt bieden?
“Niet specifiek. Het is ontzettend breed. Iedere partij die iets met tokens doet, bijvoorbeeld Airmiles, zou van deze technologie gebruik kunnen maken. Maar eigenlijk is het nog te vroeg om hierover na te denken. Eerst maar zorgen dat de basis goed is.”

Dus je wilt eigenlijk liever afwachten welke vraag er uit de markt komt?
“Exact.”

Kun je uitleggen hoe een digitaal systeem als onderliggende waarde kan fungeren voor reëel geld?
“Het is een digitale afspraak. Ons geld is ook een afspraak. We zijn het erover eens dat de euro een betaalmiddel is. Gulden werkt op precies dezelfde manier. Een euro wordt uitgegeven door centrale banken, dit door de mensen zelf. De waarde wordt ook door mensen zelf afgesproken.”

Ik vind het toch moeilijk om het te begrijpen: je creëert iets virtueels, en vervolgens stoppen mensen er echt geld in. Hoe komt het dat jij dat kan doen? Kan ik dat ook doen?
“Jij kan dat ook doen. Maar mensen zo ver krijgen dat ze bereid zijn er die waarde er voor te geven, dat is een ander verhaal.”

Heeft dat met vertrouwen te maken?
“Meer met vraag en aanbod, die bepalen de waarde. Ik denk dat cryptomunten als vreemd worden ervaren omdat we gewend zijn dat hier gewoonlijk iets tussen zit. Een autoriteit die bepaalt. Maar waarom?”

Daar kun je zelf het beste antwoord op geven.
“We hebben natuurlijk ontdekt dat we wel de hele tijd paarden konden omruilen met elkaar, maar dat het handiger was om op een papier te schrijven wat een paard waard is. Dat ging goed tot er een bank kwam die als instantie het beheer overnam, met als onderliggende waarde goud. Maar goud is al lang niet meer de onderliggende waarde. Wij zijn nu terug bij het begin, de afspraak. De techniek bevestigt die afspraak.”

De rol van een centrale bank, in de VS in ieder geval, is ook het afremmen en stimuleren van de economie door de rente te verhogen of verlagen. Door het ontbreken van aansturing van bovenaf, ontbreekt die functie bij de cryptomunten. Gaan cryptomunten volgens jou verwachting een plek naast het bestaande geld innemen, of een vervanging worden?
“Daarnaast.”

Waarom?
“Veel mensen vinden het een prettig idee dat er een beheerder is. Ik zie geld meer als een product. Een euro is een product, een transportmiddel voor waarde. En iedereen kiest het product waar hij of zij zich prettig bij voelt.”

Hadden cryptomunten ook kunnen ontstaan zonder blockchaintechnologie?
“Nee, zonder die techniek had dit niet gekund. De techniek is gebaseerd op feiten. Wat in de blockchain staat, is altijd waar. Dat is essentieel. Niet alleen voor geld, maar ook voor toepassingen. Het moet honderd procent waar en zeker zijn. Denk aan de vervanging van een notaris.”

Hoe belangrijk is transparantie?
“Iedereen kan alle transacties inzien. Die zijn niet aan te passen door een individu of centrale partij. Het is onfeilbaar.”

Geldt dat ook voor de toekomst?
“Ja, daar hebben wij ons met Gulden ook op voorbereid. Bij de meeste blockchains zoals Bitcoin kun je de baas worden als je maar genoeg geld en alle miners hebt. Bij ons zijn de kosten van het verkrijgen van een meerderheid hoger dan de opbrengst.”

Welke zwaktes heeft Gulden nog meer ondervangen?
“Je kunt rente ontvangen, dus minen is niet nodig, wat ingewikkeld is en veel energie kost. Dus we hebben gedacht: wat is honderd procent veilig? Bij Bitcoin zie je dat het toch gunstig kan zijn om alle miners aan een kant te krijgen.”

Is transactiesnelheid ook een issue?
“Bij Bitcoin kan het soms wel een uur tot dagen of maanden duren tot je transactie wordt verwerkt. Hoe hoger de fee die je betaalt aan miners, des te meer voorrang je krijgt.”

Eigenlijk is die snelheid en stabiliteit essentieel om cryptomunten überhaupt te laten werken als regulier betaalmiddel. Hoe voorkom ik dat ik, afgezet tegen euro’s, te veel of juist te weinig voor een pizza betaal?
“Dat verschilt per uur, per seconde. Dus daar moet je als acceptant wel bewust voor kiezen, inderdaad.”

Ben je zelf belanghebbende, in de zin dat je Gulden bezit?
“Ik bezit Gulden.”

Beïnvloedt dat belang je positie?
“Het maakt m’n positie mogelijk.”

Hoe dan?
“Het moet financieel mogelijk zijn om Gulden te ontwikkelen. Dankzij de opbrengsten van Gulden kan ik hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig zijn.”

Dus je hebt geen investeerders nodig?
“Gelukkig niet, zou ik bijna zeggen. Het is erg belangrijk dat we niet afhankelijk zijn van anderen.”

Wat zit daarachter?
“Dat is mogelijk geworden, omdat de waarde van Gulden is gestegen. Eerlijk gezegd heb ik er nooit over nagedacht om investeerders te zoeken. Ik moet wel toegeven dat de ontwikkelingen rond Gulden verslavend zijn.”

Ik probeer me in jou te verplaatsen: je start iets waarmee je waarde creëert. Om dit bedrijf door te bouwen, heb je geld nodig. Maar aangezien je iets gebouwd hebt wat geld schept, creëer je je eigen investeringsruimte.
“Vrijheid.”

Kun je een voorbeeld van een andere bedrijfsvorm verzinnen die ook zo werkt?
“Nee.”

Gulden-woordvoerder Dorin voegt toe: "Je hebt er in het begin wel naast gewerkt."
“Ik heb bij de administratie van Apple gewerkt. Om de huur te betalen.”

Nog eens terug naar die toepassingen van blockchain, kun je daar echt niks van zeggen?
“Er worden op dit moment veel te veel verwachtingen gecreëerd. Dat verpest het sentiment rond blockchain. Ik hou daar niet van.”

Biedt Nederland een goed klimaat voor blockchainondernemingen?
“Nee, absoluut niet. Nederland doet veel te weinig om ontwikkelaars op te leiden. Die hebben we veel te weinig. We hebben geld genoeg, maar te weinig ontwikkelaars. IoT, wie gaat dat allemaal bouwen?”

Is er vanuit de overheid interesse voor toepassingen?
“Niet heel concreet. Ik word niet de hele dag uitgenodigd om spreekbeurten te houden.”

Hoe zit het met wet- en regelgeving?
“Wij proberen overal pro-actief aan te voldoen, dus nog voor de wetten en regels op ons van toepassing zijn.”

Er zijn banken die vrijwel geen kennis op het gebied van blockchain in huis hebben.
“Banken willen graag de controle houden. Het centraal regelen, terwijl dat juist tegen het decentrale karakter van blockchain ingaat.”

Het regent momenteel ICO’s, lanceringen van nieuwe cryptomunten. Er schijnt er een te zijn die tweehonderd miljoen heeft opgehaald maar de oprichters zijn nu onvindbaar.
“Het is bizar. Blockchain is open source. Dus een beetje deskundige kan zo controleren of het klopt.”

Schaadt de hausse van dit moment de ontwikkeling van het bedrijf Gulden?
“Ik pleit voor een keurmerk. Veel ICO’s zijn op dit moment niks. Een website met een marketingpraatje, meer is het niet. Je kunt een whitepaper voor vijf dollar kopen.”

Hoe zou een keurmerk moeten functioneren?
“Er zijn een aantal kenmerken waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld transacties per seconde, dat kun je controleren. Is het veilig, loopt het systeem niet vast. Uit welke mensen bestaat het team. Als het niet duidelijk is wie er achter zit, dan zou dat een alarmsignaal moeten zijn.”

Maak je je zorgen over het imago van blockchain? Dat het straks synoniem wordt met tulpenmanie of een piramidespel?
“Niet zo zeer, maar ik vind het gewoon zonde. De echte munten zouden de ondersteuning moeten krijgen die ze verdienen. Wij zijn onszelf nu echt vaak aan het verdedigen tegen projecten die gewoon leugens verspreiden. Ik heb daar niet om gevraagd.”

Denk je niet dat dit ook een beetje bij deze fase hoort? Een cowboyfase vergelijkbaar met de dotcombubbel?
“Ik wil niet klagen. Maar het hoort bij de fase, inderdaad.”

Ben je bang dat straks het kind met het badwater wordt weggegooid?
“Om de techniek zullen we niet heen kunnen. Die techniek zal steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, waar het ook hoort. Aan de andere kant: de hele hype eromheen, met de heftige stijgingen en dalingen, dragen ook bij aan de acceptatie en bekendheid bij het grote publiek.”

Hoeveel geld is er nu in Gulden gestopt? En is de totale waarde van Gulden gestegen?
“Ja, een Gulden is nu meer waard dan drie jaar geleden. Maar ik kan niet inzien wat de waarde is van Gulden, want ik kan niet inzien wat mensen voor Gulden betalen. Ik weet ook niet wie Guldens hebben.”
Dorin: “Het is zoals wij in Groningen zeggen: wat de gek er voor geeft.”

Mensen die hoog instappen en laag verkopen, maken verlies. Maak je je daar zorgen over?
“Ik ga er van uit dat die mensen bewust zijn van wat ze doen. Als ze uit paniek bij een daling verkopen, om de verliezen te beperken. Dan vind ik dat wel vervelend.”

Maar er zijn ook andere dagen.
“Stijgingen doen me helemaal niks. Op die dagen denk ik aan dagen zoals deze, dat hij daalt.”

Kun je een oorzaak noemen waarom cryptomunten zo snel stijgen en dalen?
“Nee, als ik een oorzaak wist zou ik ook oplossingsgericht kunnen gaan nadenken. Ik heb echt geen idee.”

Hoe is het om iets van waarde gecreëerd te hebben waarvan je geen flauw idee waarom het in waarde stijgt of daalt?
“Dat is een hele moeilijke vraag. Ik sta geen moment stil. Ik heb geen emotie bij die fluctuaties. Ik ben alleen maar bezig met de applicatie, met de versie erna. Het is nooit klaar. Er is geen moment waarop ik denk: nu zijn we er. We zitten midden in een proces. Het is op dit moment onmogelijk aan te wijzen wanneer dit proces stopt.”

Dit artikel verscheen eerder in Z Life

Meer over cryptomunten:

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

Zo drijven chatgroepen de prijzen van cryptomunten op

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018