Koreanen: maatregelen VS tegen Galaxy Note 7 overdreven

Koreanen: maatregelen VS tegen Galaxy Note 7 overdreven

16-09-2016 10:18 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Zuid-Koreaanse tech-experts vinden dat de Amerikaanse autoriteiten doorschieten in hun maatregelen tegen brandgevaarlijke Galaxy Note 7.

Samsung heeft de Galaxy Note 7 wereldwijd teruggeroepen vanwege problemen met de accu, die vlam zou kunnen vatten. Een week geleden adviseerde de Amerikaanse consumentenautoriteit CPSC bezitters van de Galaxy Note 7 om het toestel niet te gebruiken. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA raadt bezitters van een Galaxy Note 7 aan het toestel niet te gebruiken in vliegtuigen en op vliegvelden. En de New Yorkse Metropolitan Transportation Authority (MTA) heeft liever niet dat reizigers de nieuwe Note 7 gebruiken in bussen en metro's. 

Een overdreven reactie op de kans dat het toestel mogelijk vlam kan vatten? In Zuid-Korea vinden ze van wel. Bij het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven bestaat het idee dat de Amerikaanse overheid met dergelijke maatregelen probeert de eigen industrie te beschermen. Dat Apple zijn iPhone 7 bijna gelijktijdig introduceerde met de lancering van de Galaxy Note 7 versterkt die vermoedens, schrijft ETNews.

'Buitensporig'

De Zuid-Koreaanse IT-site wijst op deskundigen die zeggen dat de kans klein is dat het toestel spontaan vlam vat. "Ik geloof dat de Verenigde Staten buitensporige maatregelen neemt", verklaart professor Cho Jae-pil van de technische universiteit UNIST tegenover de site. Een andere hoogleraar denkt dat er sprake is van opzet. "Het staat vast dat elk land beleid implementeert dat gunstig is voor de eigen bedrijven", aldus professor Lee Byeong-tae (eveneens UNIST) tegenover ETNews.

De Galaxy Note 7 was nog niet in Nederland te koop toen Samsung zijn terugroepactie startte. Het is nog niet bekend wanneer het toestel nu op de markt komt. De Amerikaanse CPSC stelt dat er in 92 gevallen sprake was van oververhitte accu's van de Note 7, waarbij de batterij 26 keer vlam had gevat.