© Martin Hajek

Nieuwe MacBooks: de geruchten op een rij

Nieuwe MacBooks: de geruchten op een rij

09-08-2016 20:13 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Apple heeft de MacBook Pro al bijna anderhalf jaar niet meer vernieuwd. Wat gaat er binnenkort komen?

De MacBook Pro met retina-scherm heeft al 448 dagen geen update meer gehad. Voor de MacBook Air is het al 518 dagen geleden, en Apple biedt zelfs nog de bejaarde MacBook Pro zonder retina-scherm aan, ruim vier jaar na de introductie. De Mac Buyer’s Guide van MacRumors is vrijwel totaal roodgekleurd: de site benoemt enkel de 12 inch MacBook als 'veilige koop'. Voor de rest is wachten het advies, en daarmee lijkt een broodnodige vernieuwing van de MacBook-lijn dichterbij te komen.

Oled Touchpad

De nieuwe MacBook Pro’s krijgen volgens hardnekkige geruchten een touchbalk met oled-scherm boven het toetsenbord. Vermeende foto’s lieten in juni de behuizing zien, waarbij de touchbalk met scherm in de plaats komt van de huidige functietoetsen. Het scherm zou de balk contextgevoelig maken, met bijvoorbeeld per app weer andere knoppen.

Touch ID

Rechts naast die oled-touchbalk komt volgens nieuwe geruchten een stroomknop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Waar verschillende Windows-laptops al jaren zulke scanners hebben, beperkt Apple zijn Touch ID tot nu toe tot iPhones en iPads. Met nieuwe MacBooks verandert dat mogelijk, en kunnen gebruikers als als op hun telefoon hun vingerafdruk gebruiken om in te loggen.

Usb-c

Het veiligste gerucht: de nieuwe MacBook Pro’s zouden usb-c krijgen, net als het huidige 12 inch-model. Omdat de Pro’s sneller zijn en dus ook wat dikker, zou er in die modellen echter plaats zijn voor meer dan één nieuwe usb-aansluiting. Vier stuks zouden de nieuwe modellen krijgen, met verder enkel nog een koptelefoonaansluiting. Ook op de Pro-modellen lijkt daarmee de magnetische MagSafe-aansluiting voor een oplader te verdwijnen.

MacBook Air

Dat er vernieuwde MacBook Pro’s aankomen, lijkt dus steeds aannemelijker. Maar het lot van de MacBook Air is een stuk onduidelijker. De 12 inch MacBook is nu het dunste en lichtste model dat Apple aanbiedt, terwijl de nieuwe Pro’s waarschijnlijk ook slinken. Toch zou Apple de MacBook Air nog wel van usb-c willen voorzien. Daarmee lijkt de MacBook Air de plaats van de huidige stokoude MacBook Pro in te nemen, als meest betaalbare instapmodel en zonder retina-scherm.

September

Wanneer Apple zijn nieuwe MacBooks presenteert is niet duidelijk. Mogelijk gebeurt dat in september, tijdens het evenement waar ook de nieuwe iPhone 7 en Apple Watch 2 zouden worden getoond. Ondertussen zijn ook de iMac, Mac Mini maar vooral de Mac Pro hard aan een update toe. De Mac Pro kreeg eind 2013 voor het laatst een update, waardoor sommige professionele gebruikers nu maar een ‘Hackintos’ bouwen. Daarbij draait OS X op een pc, maar erg toegankelijk is die methode niet.