Officieel: Ook de Laybag is nep en illegaal

Officieel: Ook de Laybag is nep en illegaal

05-06-2016 14:01 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Het Nederlandse Lamzac meldt aan Bright dat ook de nieuwe rip-off Laybag door de rechter is verboden.

Vol plezier wierp ik mijn Lamzac uit in het park afgelopen week, toen een vriendin van me zei: "Hey wat tof! Jij hebt zo’n Laybag." Ik heb haar meteen de mond gesnoerd en gezegd dat ze dat woord nooit meer mocht zeggen, maar het werd me duidelijk wat voor invloed de gigantische Facebook-campagne van Laybag veroorzaakt heeft. De kopie van de Nederlandse Lamzac was ook van mijn tijdlijn niet af te slaan, zelfs toen ik de advertentie gemeld had aan Facebook en het de ‘boosemoji’ had gegeven. Laybag was hard op weg om meer Lamzac te worden dan de Lamzac zelf.

Uitspraak rechter

Fatboy, tegenwoordig de moeder van Lamzac, heeft aan Bright laten weten dat het twee weken geleden in Duitsland een rechtszaak tegen Laybag heeft gewonnen. Volgens de rechter in Düsseldorf maakt Laybag inbreuk op het geregistreerde design van Lamzac in de EU. Laybag kan nog tegen de uitspraak in beroep, maar als het dat niet doet, dan volgt er een verkoopverbod, stelt Fatboy. Wordt dat verbod overtreden dan hangt Laybag een boete van 250.000 euro per overtreding boven het hoofd, of een celstraf voor de eigenaar van maximaal 6 maanden. Eerder werd ook de Nederlandse Lamzac-copycat Kaisr al verboden door de rechter.

Wat volgens Fatboy de zaak alleen maar moeilijk maakt, is dat de advocaat van Laybag gestopt is. Ook heeft het bedrijf zijn officiële adres verlaten. "Het is dus erg vaag allemaal", aldus de woordvoerder, "want nu het officiële adres van het bedrijf niet meer door hen in gebruik is en ze de advocaat ontslagen hebben, lijkt het alsof ze met de noorderzon zijn vertrokken." Laybag zegt niets van de uitspraak van de rechter in Dusseldorf op 18 mei te weten.

Onrust

Onder kopers van de Laybag is op Facebook onrust ontstaan over de levermogelijkheden van de partij. Het duurt soms maanden voordat mensen hun zak binnenkrijgen. Dat zal nu alleen nog maar lastiger worden.

Bright TV ging begin april langs bij de geschrokken bedenker van de Lamzac:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal