Politie jaagt van achter bureau op dronevliegers
Nieuws

Politie jaagt van achter bureau op dronevliegers

woensdag 19 april 2017 20:11

Veertig politiemedewerkers hebben woensdag meegeholpen met het online opsporen van dronepiloten die de regels hebben overtreden.

Het politiekorps Noord-Holland heeft woensdag tijdens een speciale bijeenkomst samen met de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie dronepiloten die in overtreding waren opgespoord via internet. In totaal 40 politiemedewerkers keken naar video's en zochten op fora en social media. Ze hebben dronevliegers die de regels schonden waarschuwingen gegeven.

Wie tijdens deze actie een waarschuwing kreeg, kan bij de volgende geconstateerde overtreding meteen een boete krijgen. "Sommige overtredingen waren zo ernstig dat het Openbaar Ministerie gaat bekijken of er strafvervolging, zoals een boete, mogelijk is." Die boetes kunnen al snel in de honderden euro's lopen.

De dienst luchtvaartpolitie kreeg in 2015 in totaal 64 meldingen van neergestorte drones of gevaarlijke situaties door drones. Vorig jaar was dat aantal gestegen naar 96 meldingen. "Maar deze cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg", stelt de politie.

Veendam

Woensdagochtend hield de politie in Veendam nog een dronevlieger aan, die met zijn drone boven een zwaar beschadigd appartementencomplex vloog. Omdat er een politiehelikopter aanwezig was bij het pand, mocht de drone niet de lucht in.


De regels rond drones in het kort:
- Niet vliegen boven mensenmassa's, de bebouwde kom, spoorlijnen, autowegen of natuurgebieden
- Niet 's nachts vliegen
- Niet vliegen in een groot gebied rond vliegvelden, helikopterlandingsplaatsen en andere no-fly-zones
- Niet hoger dan 120 meter vliegen
- De bestuurder moet zijn drone altijd in het zicht houden


Subscribe op het Bright YouTube-kanaal

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief