Stichting Brein mag ip-adressen van torrentgebruikers verzamelen

Stichting Brein mag ip-adressen van torrentgebruikers verzamelen

14-03-2016 13:28 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Stichting Brein heeft toestemming van de privacy-toezichthouder gekregen om de ip-adressen en gebruikersnamen van torrentgebruikers te verzamelen.

Lees ook: Moet je je zorgen maken als Stichting Brein je ip-adres opslaat?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft vandaag besloten dat Brein voldoende waarborgen heeft ingevoerd waardoor de verzamelde persoonsgegevens worden beschermd. Brein is bezig met een nieuw systeem waarmee gegevens van uploaders van illegale content worden verzameld. Het gaat ook om illegale downloaders die bijvoorbeeld een film voor langere tijd in hun downloadprogramma hebben staan en daardoor onopgemerkt veel uploaden. Bij het downloaden van torrents is het normaal dat je naast downloadt ook uploadt.

"We houden de usual suspects zoals The Pirate Bay en KickAss Torrents in de gaten", vertelt Brein-directeur Tim Kuik. "Als jij veel uploadt en je behoort tot de grootste uploaders van een torrent, dan heb je kans dat je met je ip-adres en gebruikersnaam in ons systeem komt." Met deze informatie wil Brein naar de internetprovider stappen, om de persoonsgegevens van de betreffende torrentgebruiker te verkrijgen.

Daar bevindt zich nog een obstakel voor Brein, want de internetproviders werken niet mee met het overhandigen van de NAW-gegevens die bij een ip-adres horen. De internetproviders hebben eerder laten weten dit oordeel aan de rechter over te laten, die moet beslissen of de schending van de auteursrechten zwaarder weegt dan het recht op privacy van de uploader.

'Gewaarschuwd mens telt voor twee'

Kuik bevestigt dat het systeem vanaf vandaag wordt ingezet. Er wordt voornamelijk gelet op recent uitgebrachte media. Kuik: "We hebben het proefdraaien inmiddels achter de rug en beginnen nu met verzamelen van IP-adressen en bewijs. Notoire uploaders adviseer ik dan ook nog eens goed na te denken, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee."

Individuele rechthebbenden, zoals Dutch Filmworks, beraden zich nog op eigen stappen tegen illegale downloaders. Brein meldt dat het zich enkel richt op illegale aanbieders van auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar daar kunnen dus ook downloaders bij horen als ze veel uploaden.

Onlangs verloor Brein nog een rechtszaak tegen Ziggo over het vorderen van naw-gegevens van een klant.