Telegram moet versleutelde berichten aan Rusland tonen

Telegram moet versleutelde berichten aan Rusland tonen

21-03-2018 11:29 Laatste update: 12:23

Chatapp Telegram moet de Russische geheime dienst toegang geven tot versleutelde berichten die via de dienst zijn verstuurd.

De populaire chatapp Telegram moet zijn zogenoemde decryptiesleutel aan de Russische geheime dienst FSB geven, meldt persbureau TASS. De FSB is al langer op jacht naar de sleutel, waarmee de inhoud van onderschepte berichten kan worden ingezien. Zonder die sleutel zijn berichten onderweg van de zender naar de ontvanger onleesbaar versleuteld.

De FSB wilde de sleutel in 2017 al hebben, maar Telegram weigerde en kreeg een toen een boete van bijna 12.000 euro. Telegram-oprichter en Russische ondernemer Pavel Durov ging tegen de eis in beroep. Het Russische hooggerechtshof heeft de eis nu afgewezen, waardoor Telegram als nog wordt gedwongen de FSB toegang te geven.

Vrijheid en privacy

Blijft Telegram weigeren, kan het bedrijf opnieuw een boete verwachten. Ook is een volledige blokkade van Telegram in Rusland een mogelijkheid. "Dreigingen om Telegram te blokkeren tenzij het privédata afstaat, zal zijn vruchten niet afwerpen. Telegram zal staan voor vrijheid en privacy", schrijft Telegram-oprichter Durov op Twitter.

Rusland wil toegang tot Telegram uit oogpunt van terrorismebestrijding. Volgens de Russische overheid gebruiken terroristen de app om op een versleutelde manier te communiceren. Zo werd Telegram volgens Rusland gebruikt door daders achter de bomaanslag in op metro van Sint-Petersburg in april 2017. 

Telegram heeft wereldwijd 180 miljoen gebruikers.

Lees ook:

Chat-app Telegram kan miljarden ophalen met eigen cryptomunt

Zo drijven chatgroepen de prijzen van cryptomunten op

Veilige chatapp Signal krijgt grote investering