WhatsApp doet nu ook Snapchat na

WhatsApp doet nu ook Snapchat na

20-02-2017 19:42 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Redactie Bright

Na Instagram heeft ook WhatsApp nu een Snapchat-achtige verhalenfunctie gekregen met foto's en filmpjes die na een dag verdwijnen.

Facebook-bedrijf WhatsApp maakt de nieuwe functie WhatsApp Status via een update beschikbaar. Gebruikers kunnen foto's, filmpjes, tekstjes, gif'jes, smileys delen, die allemaal na 24 uur automatisch weer verdwijnen. De gefaseerde uitrol van de functie is maandag gestart en is vrijdag afgerond. De statusupdates zijn end-to-end versleuteld, wat al langer gold voor de andere vormen van communicatie via de chatapp. Wie de app afsluit en opnieuw opstart, ziet links onderin een nieuwe knop die 'status' heet. Het is mogelijk om zelf foto's te uploaden en om die van anderen in je contactenlijst te bekijken. 

Privacy

Je kunt als gebruiker ook bekijken wie je foto heeft gezien en instellen wie jouw statusupdate mag bekijken. Tot nu toe is het niet mogelijk om speciale groepen aan te maken. Wie wil dat slechts een aantal mensen de statusupdate ziet (of juist niet), moet deze personen met de hand aanvinken.

Gebruikers moeten allebei een telefoonnummer als contact hebben als ze elkaars foto willen bekijken. Op het moment dat één van de twee contactpersonen de ander niet heeft opgeslagen in de lijst, krijgt de ander niets te zien. Ook is het niet mogelijk om iemands eerdere foto's te bekijken die die dag genomen zijn als ze verstuurd zijn voordat de contactpersoon is opgeslagen.

Gejat van Snapchat

Snapchat heeft al langer een vergelijkbare functie met beelden die na 24 uur automatisch verdwijnen, genaamd Stories. Vorig jaar kopieerde Instagram, net als WhatsApp eigendom van Facebook, deze functie en nam zelfs de naam Stories over.

Snapchat heeft in Nederland inmiddels 1,9 miljoen actieve gebruikers, waarvan de helft de app dagelijks gebruikt. Instagram heeft 3,2 miljoen maandelijkse gebruikers in ons land, terwijl Facebook ruim 10,5 miljoen actieve Nederlanders telt.

Lees ook: Overleeft Snapchat de strijd met Facebook?