Surface-tablets verliezen van iPad op prijs en accuduur
Nieuws

Surface-tablets verliezen van iPad op prijs en accuduur

vrijdag 22 juni 2012 09:31

Microsofts Surface-tablets worden waarschijnlijk duurder dan de iPad, hebben alleen wifi en een aanzienlijk kortere accuduur.

De Windows 8-tablets met de naam Surface die Microsoft eerder deze week presenteerde, gaan volgens de laatste geruchten zeker 600 dollar kosten. Dat maakt ze prijziger dan de iPad. De eerste versie van de Surface met de tabletversie van Windows 8, genaamd Windows RT, en ARM-chips zou zeker 599 dollar gaan kosten, schrijft Digitimes op basis van bronnen bij Aziatische fabrikanten. De Surface Pro - de zakelijke tablet met Intel-chips en het volledige Windows 8 - zou zelfs zeker 799 dollar kosten. Als die berichten kloppen, zijn dat fikse prijzen en wordt de consumentenversie zo'n 100 dollar duurder dan de nieuwste iPad.

Ook zouden de Microsoft-tablets volgens schattingen van Computerworld een kortere accuduur hebben dan de tien uur die de Apple-tablet haalt op een volle batterij. Verdacht is dat Microsoft de accuduur niet vermeldde terwijl dat gebruikelijk is bij dit soort apparaten. De accucapaciteit van de RT-versie van de Surface is al een kwart minder dan die van de iPad.

De eerste modellen van de Surface-tablets hebben overigens alleen wifi en nog geen mobiel interent, 3g of 4g. Dat is trouwens niet onverstandig: de 3g-tablets verkopen relatief slecht. Consumenten kiezen massaal voor de modellen met alleen wifi.

Pc-fabrikanten zijn misschien niet blij met de concurrentie van Microsoft op hardwaregebied. Zeker niet doordat Microsoft de komst van de tablet tot vrij laat geheim wist te houden. De release van eigen tablets is volgens Forbes wellicht een voorbode voor een nieuwe poging van Microsoft om zelf smartphones op de markt te brengen. Enkele jaren geleden flopte Microsofts Kin-telefoonlijn nog gigantisch.

De Surface-tablets hebben relatief grote 10,6 inch full hd-schermen van het sterke Gorilla Glass 2-type. De tablet heeft aan de achterkant een ingebouwde standaard, waarmee je hem gemakkelijk overal neer kan zetten. Daarvoor hoef je dus geen extra case te kopen. Maar er komt ook een speciale Touch Cover, waarvan de 3 mm dunne binnenkant is te gebruiken als een aanraakgevoelig toetsenbord. Microsoft verkoopt daarnaast een Type Cover met een toetsenbord met echte knoppen en trackpad.

De prijzen en beschikbaarheid zijn officieel nog niet bekendgemaakt. Microsofts presentatie van de tablets maandagavond voelde nogal gehaast, en dat kan te maken hebben met de timing. Google presenteert naar verwachting namelijk komende week ook een Android-tablet onder zijn eigen merknaam.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Voor veel gebruikers is een iPad2 nog goed genoeg. De simpelste uitvoering kost zo'n 380 Euro. Een surface tablet kost de helft meer. Best een hoop.

 

Artikel is wel erg kort door de bocht. De surface is er in 32gb en 64 gb varianten. De prijs van $599 (geruchten) is gelijk aan de prijs van de ipad van apple met 32Gb en dus geen $100 duurder. Over de accuduur is nog niet zoveel te zeggen.

Uiteindelijk kopen mensen het apparaat op basis van gevoel en voor veel mensen is het feit dat dit een 'windows' tablet is dé reden om over te stappen op een tablet.

De duurdere surface is meer gericht op de zakelijke markt. Daar is $800 niet veel geld voor een apparaat dat werkt met alle bestaande software en bovendien zeer goed te beveiligen is.

 

mooie headline, zegt weer genoeg.
Over de schrijver welteverstaan. Het is jammer om te zien dat journalisten net zo hard meedoen met al dat fanboyisme tussen verschillende fabrikanten.

Eerst brand je dat ding af en daarna belicht je licht de voordelen. Een beetje journalist of marketeer weet dat negatieve woorden 10 keer beter aankomen dan positieve. Dat ding is nog niet eens gebruikt en wordt nu al dood gemaakt door Apple lovende journalisten. Erg jammer.

Het is jammer dat je uberhaupt de vergelijking maakt met een ipad want de uitgangspunten zijn compleet anders. Microsoft tracht duidelijk de markt op te vangen die nu de ipad gebruikt waarvoor ze nooit gemaakt is; zakelijke documentatie/verwerking, een hybride tussen laptop en on the fly notitieblok.

Apple heeft altijd geclaimed dat de iPad geen vervanging is voor een laptop, eerder een multimedia apparaat.

Dan kan ik niet anders concluderen dat Surface iets anders probeert te bereiken dan een iPad. Waarom probeert men dan toch massaal die twee in 1 hokje te plaatsen?

 

Ik vind de titel iets te voorbarig, niet alleen op deze site maar ook op die van Computerworld. De conclusie is gebaseerd op aannames omdat er nog geen enkele Windows "surface" tablet "in het wild" verkrijgbaar is. Het Computerworld artikel staat werkelijk bol van de hypotheses. Niets mis mee tenzij je er een conclusie aan gaat hangen....

 

Helaas verliest de Microsoft tablet het ook op stabiliteit: http://www.youtube.com/watch?v=oTrWPqS4Kxk

 

Pfff waarom willen mensen zo graag een tablet met Word, Excel en/of Powerpoint hebben? Word maakt je pc traag, is onduidelijk en onoverzichtelijk. Er zijn genoeg alternatieven (probeer voor de grap eens numbers, pages of keynote?), maar veel mensen blijven hangen in een soort 'nostalgie'. En dat is de enige reden waarom een windows tablet een succes kan worden.

 

Juist omdat "de wereld" blijft hangen in nostalgie zoals jij het noemt maakt dat alternatieven moeilijk een poot aan de grond krijgen. Denk dat je te weinig met de zakelijke markt van doen hebt. Deze markt dicteert namelijk MS office. Is vaak geen keuze wanneer je bijvoorbeeld documenten moet uitwisselen met derden.
Open office is een redelijk alternatief maar lang niet perfect.

 

Simpelweg het grote aantal windows gebruikers geeft Microsoft een enorme voorsprong. En er zullen vast wel verbeterde opvolgers komen. Dat je niet altijd het beste product hoeft te maken om succesvol te zijn hebben ze al vaker bewezen.

 

Zolang de capaciteit van de accu niet bekend is blijft het speculatie dat de surface tablets minder lang meegaan.

Laten we het bij feiten houden aub.

Ik vind dit een artikel vol speculatie. Wat overigens ook altijd met Apple producten gebeurd. Helaas kan MS niet rekenen op de onuitputtelijke positiviteit die Apple fans hebben voor Apple producten.

 

Dit is in dit kader ook wel interessant om te lezen:
http://www.nu.nl/gadgets/2843450/surface-tablets-wanhoopsdaad-ipad-bij-h...

 

"Verliezen van iPad....." vind ik nogal een rare stelling.
De surface biedt gewoon meer. Zeker de op i5 ivy-bridge gebaseerde zakelijk uitvoering veegt de vloer aan met de iPad.
Een Mercedes verliest het ook op verbruik en prijs van een Hyundai.

 

Nieuwsbrief