Nederlandse doorbraak ebooks dankzij Apple en Kobo
Nieuws

Nederlandse doorbraak ebooks dankzij Apple en Kobo

woensdag 26 september 2012 20:52

Er zijn in 2012 in Nederland al twee keer meer ebooks verkocht dan in 2011. De groei komt vooral van Apple en Kobo.  

 

Tot nu toe zijn dit jaar al meer dan 1,5 miljoen ebooks verkocht in Nederland. Over heel 2011 waren dat er nog zo'n 700.000, zo schrijft Ereaders.nl. De grote groei in de ebookverkoop is te danken aan Apple en Kobo, meldde Matthijs Suidman van het Centraal Boekhuis deze week tijdens een congres. Beide partijen verkopen pas sinds minder dan een jaar Nederlandstalige ebooks.

Apple opende eind 2011 de iBookstore voor Nederlandse uitgevers en Kobo begon begin van dit jaar in ons land. Canadese Kobo brengt binnenkort nieuwe e-readers en zijn eerste tablet uit, ook in ons land. Terwijl de ebookverkopen bij andere partijen, zoals Bol.com en Ebook.nl aan het stabiliseren zouden zijn, stijgen die bij Apple en Kobo juist snel.

Binnenkort zou ook Amazon in Nederland van start gaan en dat kan betekenen dat de Kindles hier eindelijk te koop zullen zijn. Dat zal ook weer een extra impuls aan digitaal lezen geven. Het Centraal Boekhuis, dat vrijwel alle Nederlandstalige ebooks distribueert, heeft onlangs al laten weten dat het in onderhandeling is met Amazon over het aanbieden van ebooks. 

Deze herfst start in ons land ook het huren van ebooks. Uitgevers kunnen volgens Suidman vanaf oktober hun huurprijzen vaststellen en onder meer bibliotheken kunnen de ebooks ter huur aanbieden.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief