Snowden ontwerpt iPhone-case tegen tracking

Snowden ontwerpt iPhone-case tegen tracking
21 juli 2016 om 19:53
Laatste update: 30 juli 2017 om 19:00

De iPhone-case van Edward Snowden moet in de gaten houden of de mobiele verbinding wel écht is uitgeschakeld.

Toen Edward Snowden met journalisten in Hong Kong sprak, vroeg hij hen hun smartphones in de koelkast te stoppen. Het metaal van de koelkast blokkeert de elektrische signalen. Want ook al heb je de vliegtuigmodus ingeschakeld: hoe weet je zeker dat het apparaat stiekem geen signalen uitzendt?

Om dat te checken ontwierp Snowden samen met hardwarehacker Andrew Huang - ze communiceerden via Signal - een iPhone 6-case die wordt aangesloten via de opening voor de simkaart.

Kill switch

Op deze manier krijgt de case toegang tot de antenne van de iPhone en kan het in de gaten houden of er wel of geen signalen worden doorgegeven. De case is niet groter dan een hoesje met een extra accu er in. Op het kleine schermpje kun je per signaal zien of deze actief is of niet, en hoelang de signalen al zijn uitgeschakeld. Ook is er een knop waarmee je alle signalen in één keer kunt uitschakelen: een zogeheten kill switch.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;medium&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="0b07d776-4c25-491c-97f5-ddc98682263f"></drupal-entity>

Beschermen voor overheden

De case zou volgens Snowden en Huang mensen beschermen tegen spionerende overheden. Een journalist in een totalitair regime zou met de case kunnen zorgen dat de signalen van zijn telefoon niet worden opgepikt. "Overheden in landen als Syrië en Irak hebben manieren om telefoons dingen te laten doen, die ze niet zouden moeten doen", zegt Huang. "Je denkt dat de telefoonradio uit staat en dat niemand weet waar je bent, maar er is toch een risico."

De telefoon in zijn geheel uitschakelen, biedt ook geen 100 procent garantie, zo denkt Huang: met 'slimme malware' kan het lijken of een telefoon is uitgeschakeld, terwijl het apparaat toch nog stiekem signalen uitzendt. Met de iPhone-case kunnen mensen nog wel functies van de telefoon gebruiken, zoals de camera en microfoon, maar zonder het risico dat de signalen worden ontdekt. 

De iPhone-case is voorlopig een concept, maar Snowden en Huang willen volgend jaar een prototype bouwen en vervolgens kijken of ze de case ook daadwerkelijk op de markt kunnen brengen.

Bron: Bright.nl. Like Bright ook op Facebook