Duurtest BMW i3S: draadloos Carplay

Duurtest BMW i3S: draadloos Carplay

11-04-2018 08:21 Laatste update: 08:21

Bij de BMW i3S kan je Apple Carplay ook draadloos gebruiken. Maar rond Carplay is er bij BMW wel één minpunt.

Als ik in een nieuwe testauto stap, voeg ik altijd drie items toe: een kinderstoel, een parkeerkaart en een Lightning-kabeltje. In het geval van de BMW i3S volstond de kinderstoel. Bij BMW Nederland zijn ze zo attent geweest de parkeerkaart al in de auto te leggen en bij BMW in Duitsland hebben ze de draadloze versie van Apple Carplay geïnstalleerd. 

Voor wie niet weet wat Carplay is: het zorgt ervoor dat een deel van de apps op je iPhone getoond worden op het scherm van je auto in een format dat handig is voor als je aan het rijden bent. Zo hoef je niet op je telefoon te staren als je een berichtje binnenkrijgt, maar kan je auto die voorlezen. Handig.

Normaliter sluit je daarvoor de telefoon aan met een Lightning-naar-USB-kabeltje, maar in de BMW kan dat dus ook draadloos. Als je wat langer in de auto zit, kun je nog altijd beter het snoertje aansluiten zodat je iPhone oplaadt in plaats van leegloopt, maar op korte stukjes is het fijn dat je zonder iets te doen je podcast verder kan luisteren of je Spotify-playlistjes kunt doorzoeken. 

Addertje onder het gras

Er zit een addertje onder het gras bij BMW, want de mogelijkheid om Carplay (bedraad of draadloos) te gebruiken is alleen mogelijk zolang je er een abonnement op hebt. Dat loopt bij deze nieuwe i3S tot 2021, maar wie de auto tweedehands koopt en geen abonnement afsluit, verliest dus toegang tot bepaalde digitale diensten.

Dat kan ik begrijpen bij het updaten van kaarten of het toegang geven tot weers- en verkeersinformatie, maar bij een platte functionaliteit als Carplay vind ik het onbegrijpelijk. Het maakt de tweedehandsmarkt ook onoverzichtelijk, want heeft deze auto nou Carplay aan boord of niet?

Uiteindelijk is draadloos Carplay-gebruik een handige nieuwe optie, maar het zou BMW sieren als ze je er niet langdurig voor lieten betalen, nadat je al €57.000 over hebt gemaakt om de auto überhaupt te mogen rijden. 

Rutger Middendorp rijdt elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Deze maand is dat de BMW i3S. Bekijk ook zijn video:


Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal