Drugs verstopt in 3d-geprinte 'Nintendo-cartridges'

Drugs verstopt in 3d-geprinte 'Nintendo-cartridges'

16-03-2018 09:10 Laatste update: 26-04-2018 13:02

De politie heeft een illegaal 'postorderbedrijf voor drugs' opgerold. De verdachten verstopten drugs in 3D-geprinte Nintendo-cartridges.

Met de aanhouding van drie mannen en een vrouw heeft de politie een illegaal 'postorderbedrijf voor drugs' opgerold. De verdachten verzonden volgens het Openbaar Ministerie tienduizenden postpakketten met drugs over de hele wereld. Drie van de vier werden op heterdaad opgepakt, terwijl ze nog waren ingelogd met hun computers op het dark web. De vierde verdachte stond in Werkendam bij een stel 3D-printers, die op het moment van de arrestatie vermoedelijk verpakkingsmateriaal voor drugs draaiden. Zo werden drugs verstopt in Nintendo-games of inktcartridges.

Invallen

De verdachten zijn twee Amsterdammers van 32 en 50 jaar, een 48-jarige man uit Werkendam en een 36-jarige vrouw uit Amsterdam. De politie doorzocht dinsdag vijf woningen en een kantoor in Amsterdam en een woning met loods in Werkendam. 


Hansa Market

In mei vorig jaar nam de Nederlandse politie de criminele marktplaats Hansa Market over. Daarbij trok het Nederlandse account met de naam Doug-Heffernan volgens het OM de aandacht. Het account was een van de grootste en verantwoordelijk voor de handel in cocaïne, xtc, mdma en andere drugs.

Toen Hansa Market werd neergehaald, werd de identiteit van de mensen die vermoedelijk achter Doug-Heffernan schuilgingen achterhaald. De naam Doug-Heffernan verdween helemaal van het dark web na de actie van de Nederlandse politie, net als andere accounts die vermoedelijk van dezelfde verdachten waren.

Hoe werkt het dark web?

Websites op het dark web zijn te bezoeken met de Tor-browser en te herkennen aan het .onion-webadres. Deze websites zijn niet te bereiken via zoekmachines of je normale browser. 

Met de Tor-browser surf je anoniem, ook op het normale internet. Dat komt omdat je verbinding door verschillende computers van over de hele wereld wordt gesluisd, om zo je huidige locatie te verhullen. 

Duizenden namen

Maanden later werden langzaamaan nieuwe accounts opgezet op de illegale ondergrondse marktplaats Dream Market. Bij de actie dinsdag zijn die accounts in beslag genomen. In de digitale administratie van de verdachten zijn verzendlijsten ontdekt waarop vermoedelijk duizenden namen en adressen van kopers van de afgelopen jaren staan.

Lees ook:

Zo werden de twee grootste darkweb-markten opgerold

Drugsverdachten darkweb-markt Hansa zijn pubers

Forse groei in aantal mensen dat drugs koopt via dark web

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s