Minister: toename taps geheime dienst valt mee

Minister: toename taps geheime dienst valt mee

14-03-2018 17:08 Laatste update: 26-04-2018 13:02

De grote toename van het aantal taps van telefonie en internet door de geheime diensten valt volgens minister Kajsa Ollongren eigenlijk best mee.

De minister van Binnenlandse Zaken denkt niet dat mensen door de cijfers tegen extra bevoegdheden voor de geheime diensten zullen stemmen in het referendum over de 'sleepwet' volgende week. Uit de afluisterstatistieken die het kabinet voor het eerst openbaar maakte, blijkt dat de geheime diensten AIVD en MIVD van 2002 tot 2017 vijf keer zoveel zijn gaan tappen.

"Het gaat natuurlijk om best veel taps, maar verhoudingsgewijs is het eigenlijk relatief overzichtelijk'', vindt Ollongren. Het is ook nodig om die taps te gebruiken om de dreiging van jihadisten tegen te gaan, stelt ze. De minister is niet bang voor nadelige gevolgen voor de referendumcampagne van het kabinet en vindt het juist 'goed dat mensen weten dat het over dit soort aantallen gaat'. 

Privacy

De afluisterstatistieken waren tot dusver geheim, maar het kabinet besloot ze, onder druk van privacy-organisaties en na een tik op de vingers door de Raad van State, toch openbaar te maken. Het gaat om telefoontaps, internettaps of microfoontaps. Het ministerie benadrukt dat het dus niet om het aantal verdachten gaat.

Het werk van de inlichtingendiensten ligt al onder een vergrootglas, omdat de kiezer zich woensdag 21 maart kan uitspreken over een wet die de diensten meer bevoegdheden geeft. Tegenstanders vrezen voor de privacy.

Lees ook:

Zo tapt de AIVD straks internet af

Dit staat er in de aftapwet

Nederland krijgt referendum over aftapwet

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s