Hoe AI verbondenheid en creativiteit versterkt

Hoe AI verbondenheid en creativiteit versterkt

2 maart om 12:09
Laatste update: 26 april om 13:02
  • Hans Bos

Tijdens de Bright Night over AI is Hans Bos van Microsoft Nederland een van de sprekers. Hij vertelt over zijn ervaringen en verwachtingen rond AI. Een voorproefje.

Volg onze Facebook-pagina voor de livestream van deze Bright Night

Sinds zijn oprichting is Microsoft bezig om digitale technologie toegankelijk en nuttig te maken voor zoveel mogelijk mensen. En daarmee dus om hun software slimmer en intelligenter te maken. In 2018 zijn de eerste Artificial Intelligence-toepassingen al gemeengoed in diverse producten. Denk aan beeldherkenning in PowerPoint. Of de translator in Skype en de biometrische identificatie in Windows. En Microsoft gaat verder: Microsoft Research maakt doorbraken op beeld- en tekstherkenning en doet onderzoek naar de gevolgen voor de economie, arbeidsmarkt en samenleving.

Wat zijn jullie ervaringen?

AI is een domein dat volop in ontwikkeling is, met eerste successen en veel leerpunten. Aan de researchkant hebben we veel geleerd over nieuwe modellen ter verbetering van AI en machine learning, aan de productkant hebben we geleerd hoe snel laagdrempelige AI al kan bijdragen aan gebruiksgemak. Een mooi voorbeeld is het project SeeingAI: hierin zetten we AI in om blinde personen en slechtzienden inzichten te geven over hun fysieke omgeving.

Wat is de verwachting voor 2018?

Die is hooggespannen. Als je ziet wat er nu aan records wordt gebroken in research en de samenwerkingen die we hebben in OpenAI.org, dan denk ik dat we in 2018 weer nieuwe spectaculaire verbeteringen gaan zien op het gebied van ‘specialized AI’. Dat leidt dus tot nieuwe innovaties in producten. De omvang in mogelijkheden en het praktische gebruik van Microsoft Azure’s ‘cognitive services’ neemt daardoor bijvoorbeeld enorm snel toe.

En daarna?

Op lange termijn zullen we waarschijnlijk spectaculaire bijdragen gaan zien vanuit Quantum Computing-hardware. Die zal de versnelling van AI tot een ongekend niveau brengen. Op de wat kortere termijn, de komende jaren, zullen we gaan zien dat we het normaler gaan vinden om tegen apparaten te praten als alternatief voor het ‘knopjes drukken’.

Er is een algemene overkoepelende trend wat mij betreft. En dat is dat AI de mensen zal versterken, en niet vervangen. Het gaat om het versterken van de menselijke verbondenheid, productiviteit en creativiteit.

Wat ga je de aankomende Bright Night met ons delen?

We geven je in een korte tijd een samenvatting van meer dan 70 jaar historie en 10 jaar toekomst. Zodat je je kunt voorbereiden op hoe je werk, je omgeving, en je favoriete producten gaan veranderen.

Maar vooral mag je deze avond niet missen omdat je mee moet denken en praten over de ruimte die we AI willen geven in wereld, waar het wat ons betreft primair om mensen gaat.

Bright Night over AI op 7 maart

Wat kan artificial intelligence betekenen voor jouw bedrijf? Welke wonderen kun je er wél en juist niet van verwachten? Die vragen leggen we tijdens een speciale Bright Night over AI op woensdagavond 7 maart in Hilversum voor aan techondernemer Jim Stolze, Hans Bos van Microsoft en Patrick Nanninga, CEO van Revoltt Energy, dat AI beschikbaar maakt voor MKB-ondernemers om zakelijke energiekosten te verlagen.

De inschrijving is gesloten, maar de avond is ook te volgen via een livestream op onze Facebook-pagina. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten vroegen we de sprekers al wat inzichten te delen. Dit artikel is geschreven door Hans Bos, National Technology Officer van Microsoft.

Meld je aan voor de Bright Night over AI

Deze Bright Night wordt georganiseerd in samenwerking met Revoltt Energy

Lees meer over:

Deel via