Star Wars: dit kun je aan films en series verwachten
Vooruitblik

Star Wars: dit kun je aan films en series verwachten

17-12-2019 23:01 Laatste update: 11-12-2020 10:49

Disney zet groots in op Star Wars, met steeds meer films en series. Zo draait momenteel The Rise of Skywalker in de bioscopen en verscheen onlangs de serie The Mandalorian op de videodienst Disney+. Een overzicht van wat je de komende jaren allemaal kunt verwachten vanuit 'A galaxy far, far away'.

 

De hoeveelheid Star Wars-producties waar Lucasfilm de laatste tijd aan werkt, begint onoverzichtelijk te worden. We zetten even op een rijtje wat er al geweest is, wat er nog komen gaat en hoe alles chronologisch ook alweer in elkaar steekt.

In 2015 gingen we met The Force Awakens verder waar het zesde deel uit de serie 30 jaar eerder gebleven was. Star Wars was al nooit heel chronologisch; we begonnen met delen 4, 5 en 6, zestien jaar later kwamen pas delen 1, 2 en 3.

Die chronologie van steeds even teruggaan om onbekende delen van het verhaal te verkennen, hoort bij de strategie die Lucasfilm onder Disney loslaat op Star Wars. Want in 2016 zagen we in Rogue One wat er vlak voor deel IV gebeurde.

In 2017 ging The Last Jedi weer verder na The Force Awakens en de Han Solo-film ging weer terug in de tijd: opnieuw ergens voor deel IV.

Rise of Skywalker en The Mandalorian

Op 18 december 2019 verscheen Star Wars: The Rise of Skywalker, volgens regisseur J.J. Abrams het laatste deel van het Skywalker-verhaal. "Maar de toekomst is nog onzeker", zei Abrams tegen Rolling Stone.

Op 12 november 2019 startte op de streamingdienst Disney+ ook de eerste live-action Star Wars-serie. The Mandalorian draait om een premiejager à la Boba Fett, gespeeld door Narcos-acteur Pedro Pascal. De serie wordt gemaakt door Jon Favreau, onder meer bekend als regisseur van Star Wars, en de recente Lion King-remake.

Disney heeft al groen licht gegeven voor een tweede seizoen van de serie op Disney+.

Over de lightsabers van Star Wars:

 

Meer nieuwe films

Daar stopt de Star Wars-serie zeker niet. Eind vorig jaar kondigde Disney al aan dat The Last Jedi-regisseur Rian Johnson een volledig nieuwe Star Wars-trilogie gaat ontwikkelen. Veel is er niet bekend, behalve dat Johnson 'personages zal introduceren uit een hoek van het universum dat Star Wars nog niet heeft verkend'.

Begin februari werd bekend dat de makers van de Game of Thrones-serie ook een reeks Star Wars-films gaan maken. Daar kwam Disney eind oktober weer op terug: het duo David Benioff and DB Weiss gaat toch geen nieuwe Star Wars-trilogie maken. Ze hebben ondertussen namelijk ook een deal met Netflix gemaakt, en die gaat kennelijk voor. Misschien geen ramp: onlangs vertelden Benioff en Weiss dat ze zeker de eerste jaren eigenlijk geen idee hadden wat ze deden terwijl ze Game of Thrones maakten.

Nieuws was dat ook Marvel Studio's-baas Kevin Feige aan een nieuwe Star Wars-film werkt. Feige is groot Star Wars-fan, en stopte als hoofdproducent van elke Marvel-film sinds Iron Man allerlei verwijzingen naar Star Wars in de Marvel-films. Zowel Marvel als Star Wars zijn eigendom van Disney, en Feige heeft zich als maker van epische filmseries als ruimschoots bewezen. Waar zijn Star Wars-film om zal draaien is nog niet bekend, maar de aandacht is zeker getrokken.

Meerdere series

En er is nog meer: Disney werkt aan "niet één, maar een paar Star Wars-series" voor de streamingdienst van Disney. Dat zei Disney-CEO Bob Iger in februari 2018.

De belangrijkste serie is die rond Obi-Wan Kenobi. Fans hoopten al jaren op een vertelling van het verhaal van de legendarische Jedi, met name de onbekende jaren tussen Star Wars III en IV, als Obi-Wan de opgroeiende Luke Skywalker op Tatooine vanaf een afstandje in de gaten houdt.

De Britse acteur Ewan McGregor heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag nog eens in de huid van Star Wars-personage Obi Wan Kenobi zou willen kruipen, en dat gaat nu ook daadwerkelijk gebeuren. De scenario's voor de serie zijn zelfs al klaar, en het filmen begint in 2020. Het is nog onbekend wanneer de serie op Disney+ in première gaat.

Daarnaast komt er een serie rond het personage Cassian Andor, gespeeld door Diego Luna. Andor is één van de hoofdpersonages uit de film Rogue One, die zich vlak voor Star Wars Episode IV afspeelt. De serie rond Andor is dan weer een prequel voor die serie, om het allemaal nog onoverzichtelijker te maken.

 

Laatste seizoen The Clone Wars

Liefhebbers van animatieserie The Clone Wars krijgen ook nog een zwanenzang: de serie krijgt een laatste seizoen op Disney+. De serie speelt zich af tussen Episodes II en III en laat onder meer veel beter zien hoe Anakin in Darth Vader verandert dan de films doen. Het laatste seizoen van de serie krijgt 12 afleveringen, die draaien om de Slag om Mandalore en meer duidelijkheid geven over wat het personage Ashoka Tano deed nadat ze gedesillusioneerd de Jedi Order verliet.

Dit komt er nog aan

Dit verschijnt er na The Rise of Skywalker en The Mandalorian de komende jaren vanuit A galaxy far, far away…

  • Obi-Wan Kenobi-serie op Disney+
  • Nieuwe trilogie onder Rian Johnson
  • Toch geen films van de Game of Thrones-makers
  • Star Wars-film van Kevin Feige
  • Live-action-serie rond Cassian Andor op Disney+
  • Een laatste seizoen van The Clone Wars op Disney+

Volg al onze updates over Star Wars

Star Wars in 4D:

 

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal.