Cijfers over aftappen door AIVD worden openbaar

Cijfers over aftappen door AIVD worden openbaar

30 januari 2018 om 13:33
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Het aantal taps dat de geheime diensten AIVD en MIVD jaarlijks inzet, wordt voortaan gepubliceerd.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en minister Ank Bijleveld (Defensie) hebben besloten deze gegevens jaarlijks in het voorjaar openbaar te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoontaps of het plaatsen van een microfoon. Het besluit is een overwinning voor burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, dat al 4 jaar de overheid via de rechter probeert te dwingen om deze statistieken openbaar te maken.

Oud-minister Ronald Plasterk, die voorheen verantwoordelijk was voor de AIVD, weigerde deze statistieken openbaar te maken. Volgens Plasterk geven de tapstatistieken inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD. Dat verweer sabelde de Raad van State, de belangrijkste bestuursrechter van Nederland, anderhalf jaar geleden neer. Plasterk kon meerdere malen niet voldoende aantonen waarom deze statistieken staatsgeheim zouden zijn.

'Geen gevaar'

Het oordeel van de ministers is nu dan ook dat de tapstatistieken de werkwijze van de geheime diensten niet in gevaar brengen. Ollongren: "Ik vind het belangrijk transparant en open te zijn. Dat kan niet altijd. De nationale veiligheid en operaties willen we uiteraard niet in gevaar brengen. Maar de leidraad moet absoluut zijn: zo transparant mogelijk."

Rejo Zenger van Bits of Freedom zegt in een reactie tegen RTL Nieuws 'zeer blij' te zijn met de beslissing van de ministers: "Het is jammer dat het zo lang heeft geduurd, maar ik wil de ministers complimenteren met het besluit om de statistieken voortaan elk jaar openbaar te maken."

Volgens Zenger is het erg belangrijk dat deze cijfers worden gepubliceerd: "De geheime diensten doen veel in het geheim en dat is prima. Het weinige dat openbaar kan, moet ook openbaar zijn. Op die manier kunnen we het functioneren van de diensten controleren." Het publiceren van de tapstatistieken van de geheime dienst gebeurt ook in onder andere het Verenigd Koninkrijk, België, en Duitsland.

Lees ook over aftappen:

Dit staat er in de aftapwet

AIVD-baas: meer terroristen oppakken door aftapwet<[?< />>

Nederland krijgt referendum over aftapwet

Lees meer over:

Deel via