Grafrede voor mijn lieve Pebble-smartwatch

Grafrede voor mijn lieve Pebble-smartwatch

26-01-2018 09:10 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Smartwatchpionier Pebble wordt op 30 juni voor eeuwig begraven. Bram wil graag iets zeggen tijdens de uitvaart.

Geachte aanwezigen,

Fijn dat jullie massaal gekomen zijn, bij dit emotionele afscheid van onze lieve Pebble. We begraven hier vandaag niet alleen een horlogemerk, maar we begraven hier innovatie, vriendelijkheid en eigenzinnigheid.

Pebble liet zien dat een horloge meer kon zijn dan een aangever van de tijd. Zonder Pebble geen smartwatch, zonder Pebble geen Apple Watch.

Apple Watch kon er vandaag trouwens helaas niet bij zijn. In een reactie laat hij weten dat hij zich 'niet bekommert om zij die achterblijven' en 'als het je niet lukt om op eigen benen te staan, is er geen plek voor je in deze wereld'. Wat een eikel.

Ontmoeting

Ik weet nog goed dat ik Pebble voor het eerst tegenkwam. Begin 2012 liet hij zich voor het eerst zien op Kickstarter.

Na jaren van saaie innovaties was dit eindelijk weer eens iets nieuws, iets anders. En het was succesvol. Want laten we niet vergeten dat Pebble naast smartphone-pionier ook een Kickstarter-pionier was: het was het eerste project dat miljoenen ophaalde.

Na de eerste hit kwam de tweede, en de derde. In de top 5 most funded Kickstarters staat Pebble op 1, 3 en 5. Het leek niet op te kunnen voor onze vriendelijke knul. Zijn fanbase werd groter en groter.

Tegenslagen

Het was pas begin 2016 dat de eerste signalen kwamen dat het minder met hem ging. Pebble moest mensen laten gaan en werd serieus aangevallen: Fitbit schoof meer de smartwatchkant op en Apple Watch werd goedkoper en dulde geen andere smartwatch naast hem.

Toen ging het snel. Op 1 december 2016 kwam de gore roddel naar buiten dat Fitbit Pebble wilde overnemen en direct vermoorden. Nog geen week later bleek het waar te zijn.

Even eerlijk zijn

Het is treurig dat een sympathieke onafhankelijke leuke speler het niet kan redden op de techmarkt. Wel is dit denk ik ook de plek om even eerlijk te zijn. Over de doden niets dan goed, maar toch, Pebble was geen heilige en had z'n beperkingen - en daarmee de smartwatch als productgroep.

Zo vroeg hij wel erg vaak je aandacht en zijn energie was meestal aan het begin van de avond alweer op, waardoor je hem steeds aan de lader moest leggen. Ook was het soms moeilijk om de tijd af te lezen van het scherm, wat niet best is voor een horloge.

De aftocht blazen

Maar goed, iedereen heeft zo z'n goede en slechte punten. Wat blijft is dat we Pebble heel erg gaan missen.

Lieve Pebble, vanaf 30 juni 2018 word je niet meer ondersteund en dus is het tijd om afscheid te nemen. De vrolijkheid die jij bracht in techland zal ik altijd blijven herinneren. Met je kekke kleuren, je gekke animaties en je dwarse besturingssysteem, dat stiekem heel fijn werkte.

Het ga je goed, vrolijke vriend, je was een horloge om van te houden.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar