'Kijken game-streams populair in Nederland'

'Kijken game-streams populair in Nederland'

11-01-2018 08:42 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders kijken regelmatig livestreams van games.

Tien procent van de volwassen Nederlanders kijkt minimaal 1 keer per maand naar game-streams. Dat blijkt uit een onderzoek door Multiscope onder 6700 Nederlanders. Van de 18- tot 35-jarigen kijkt zelfs 23 procent minstens één keer per maand naar online game-uitzendingen. "Naast dat het populair is onder jongeren, is het ook wel een mannending. 14 procent van de mannen kijken game-streams versus 4 procent van de vrouwen", aldus Bart Roozen van Multiscope tegen Bright. 

FIFA en League of Legends

De streams van League of Legends, Hearthstone, FIFA, Call of Duty en Rocket League zijn de vijf grote favorieten. Game-streams worden verreweg het meest bekeken via YouTube: 91 procent gebruikt de videosite. Een goede tweede is Twitch, met 36 procent, op afstand gevolgd door Steam Broadcasting (4 procent). De andere streamingplatforms zijn erg klein. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders streamt zelf games.  

Meer dan de helft van alle Nederlanders (56%) speelt wel eens games op de spelcomputer, pc, smartphone of tablet. Ze spelen gemiddeld een uur per dag. Mannen spelen relatief vaker op de console of desktop, vrouwen kiezen vaker voor de smartphone of tablet.

E-sports

Ook de aandacht voor professionele gamers, de e-sporters, neemt snel toe, bleek vorig jaar uit een ander onderzoek. Bijna 1,4 miljoen Nederlanders zouden in 2018 naar e-sports gaan kijken. In geen enkel ander Europees land zou de belangstelling voor e-sports zo snel groeien als in Nederland. 

Bright bezocht vorig jaar de populaire Nederlandse game-streamer Nysira:


Meer video's? Subscribe op het Bright Youtube-kanaal