5 inhakers over de iPhone X-notch

5 inhakers over de iPhone X-notch

13 november 2017 om 18:12
Laatste update: 26 april 2018 om 16:08

Of je het mooi vindt of niet: Apple roept met de notch van de iPhone X, de uitsnede bovenaan het scherm, veel reacties op. Een selectie van de beste inhakers.

De iPhone was altijd te herkennen aan de ronde knop onder het scherm. Met de iPhone X is die homeknop verdwenen. Toch herken je de telefoon van Apple direct aan de inkeping bovenin het scherm. In deze 'notch' is het camerasysteem voor Face ID verwerkt. Hoewel Apple zelf weinig aandacht besteed aan de hap uit het display, spelen anderen er graag op in.

1. Volwassen reclame van Samsung

Samsung, de grote rivaal van Apple (en de maker van het iPhone X-scherm), was er als de kippen bij om het design van de telefoon belachelijk te maken. In een reclame toont de Zuid-Koreaanse fabrikant welke iPhone-vernieuwingen al langer in zijn eigen smartphones zitten. Het gaat dan bijvoorbeeld over opslagruimte en de koptelefoonaansluiting. Natuurlijk komt de notch ook nog voorbij in het kapsel van één van de mensen in het spotje.

2. Alles van Apple met een notch

Voor de makers van conceptafbeeldingen was de iPhone X een welkom apparaat. Verschillende ontwerpers gingen aan de slag met het iPhone X-design. Nederlander Martin Hajek voerde het ontwerp door in een 'iPad X'. Deze tablet heeft hele dunne randen om het scherm met aan de bovenkant een hapje eruit voor Face ID.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="61af7c37-87e4-4d53-9c59-47c856131329"></drupal-entity>

Het Duitse Curved/labs ging nog een stapje verder en vroeg zich af hoe het eruit zou zien als alles van Apple randloos was en een notch had. Dus ook de Apple Watch. De resultaten zie je in onderstaand filmpje.

3. Nee, geen notch op de Mi Mix 2

De website Android Police dacht beelden te hebben gespot van een nieuw Mi Mix 2-model. Op het Chinese sociale netwerk Weibo werd een foto van het vermeende toestel gedeeld. Daarop was te zien dat de telefoon aan de bovenkant precies dezelfde notch had als de iPhone X. Het bleek onzin, zo schreef Android Central. Die site zag dat het een gewone versie van de Mi Mix 2 was met een speciale skin erop die de notch imiteert.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="73bdf326-a553-4e01-9cc9-181e8e064555"></drupal-entity>

4. Wallpapers verbergen de notch

Net nadat de iPhone X verscheen, kwamen er wallpapers online die de notch verbergen. De website Gadget Hacks biedt een aantal wallpapers aan die de inkeping verbergen. In plaats daarvan wordt het scherm links en rechts van de notch zwart gemaakt, waardoor het lijkt alsof het scherm 'gewoon' rechthoekig is. Daar heb je uiteraard niets meer aan als je een app opent. De site biedt ook een Photoshop-bestand aan waarmee je zelf notch-vrije wallpapers voor de telefoon kunt maken.

5. Notch Remover

Het is apart dat Apple zelf zomaar apps toelaat in zijn App Store waarmee gebruikers de notch kunnen verbergen. Apple benadrukt in zijn richtlijnen voor ontwikkelaars namelijk dat ze niet moeten proberen om kenmerkende ontwerpkeuzes van de telefoon te verbergen. Toch staat een app als 'Notch Remover' gewoon in de winkel. Gebruikers trekken daarmee de notch door, als een dikke zwarte balk boven in beeld. Daar wordt het dure toestel niet per se mooier van. 

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="89df807a-0605-4128-8fcb-2c283ef544c4"></drupal-entity>

Lees ook: iPhone X-gebruikers melden problemen met scherm en geluid

Lees meer over:

Deel via