'Apple wil in 2020 AR-bril op de markt brengen'

'Apple wil in 2020 AR-bril op de markt brengen'

08-11-2017 15:44 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Apple zou intern hard werken aan een augmented-reality-bril, die mogelijk al in 2019 klaar is.

Dat zeggen bronnen tegen Mark Gurman van Bloomberg. Die bril zou mogelijk al in 2019 klaar kunnen zijn, om in 2020 in de verkoop te gaan. De AR-bril van Apple zou een eigen scherm hebben en op een eigen chip draaien. Apple zou een speciaal besturingssysteem voor de bril ontwikkelen, rOS. Net als iOS, watchOS en macOS zou het systeem specifiek voor dat apparaat ontwikkeld zijn.

Apple-CEO Tim Cook heeft zijn interesse in augmented reality al meermaals uitgesproken. Onlangs nog noemde Cook augmented reality "even belangrijk als de smartphone". Apple voegde de technologie onlangs toe aan zijn iPhones en iPads, met de introductie van ARKit. Die software kunnen app-ontwikkelaars gebruiken om via de camera van iOS-apparaten virtuele voorwerpen op een realistisch ogende manier in de echte wereld te plaatsen.

ARKit eerste wapenfeit

ARKit zou het eerste product zijn van de AR-divisie die Apple een aantal jaar geleden zou hebben opgezet. Dat team zou onder leiding staan van voormalig Dolby Labs-technologiehoofd Mike Rockwell. Inmiddels zou het geheimzinnige team gegroeid zijn tot enkele honderden medewerkers, die werken aan verschillende hardware- en softwareprojecten onder de overkoepelende codenaam T288.

Het team zou onder meer werken aan hardware die augmented reality in een bril mogelijk maakt. Huidige AR-brillen zijn vrij fors, ongeveer even groot als VR-brillen. Apple zou nog onder meer onderzoeken wat de beste manier is om de bril te bedienen, en kijkt naar touch-panelen, Siri-stembesturing en handgebaren.

Omdat het bedrijf nog geen eigen hardware heeft, zou het de VR-bril HTC Vive voor interne tests gebruiken. Ook zou Apple aan een soort variant op de Samsung Gear VR-werken, waarbij de iPhone in een headset wordt geplaatst. Dat gebeurt niet voor de verkoop, maar alleen voor interne test-doeleinden. In aanloop naar de onthulling van zijn AR-bril zou Apple volgend jaar al een meer geavanceerde versie van ARKit willen uitbrengen.

Microsoft en Google

Meerdere bedrijven hebben al AR-brillen op de markt gebracht, waaronder Epson, Microsoft en Google. Die brillen zijn gericht op zakelijk gebruik. Zo komt Microsofts HoloLens op 1 december officieel in Nederland op de markt.

Google introduceerde in 2013 de Google Glass, dat als consumentenproduct flopte. De verkoop werd na nog geen twee jaar gestopt. Google maakte onlangs bekend een verbeterde versie van Glass voor gebruik binnen bedrijven te introduceren.

Bekijk ook ons item over het gebruik van Glass binnen bedrijven uit 2016:


Volg ook het Bright YouTube-kanaal