VR-bedrijf Oculus moet ZeniMax half miljard betalen

VR-bedrijf Oculus moet ZeniMax half miljard betalen

01-02-2017 21:46 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Game-studio ZeniMax krijgt een half miljard dollar schadevergoeding van Facebooks VR-bedrijf Oculus en enkele Oculus-managers.

Oculus-medeoprichter Palmer Luckey heeft volgens de jury in Texas een vertrouwelijkheidsovereenkomst (NDA) met ZeniMax geschonden. Hij gebruikte geheime informatie en programmacode van ZeniMax nadat hij Oculus was gestart. Oculus werd later overgenomen door Facebook voor 2 miljard dollar. Ook heeft Oculus het auteursrecht van ZeniMax geschonden. Oculus maakt de VR-headset Rift. Luckey heeft bij een vroege demo-versie van de Rift een programma van ZeniMax gebruikt. 

Oculus moet van de jury in totaal 250 miljoen dollar betalen vanwege de schending van de NDA en 50 miljoen voor de copyrightschending. Vanwege de valse aanduiding van de herkomst van het product moeten Oculus en Luckey elk nog eens 50 miljoen dollar aan ZeniMax betalen en Oculus-directeur Brendan Iribe moet hierom ook 150 miljoen dollar overmaken.

Van gestolen bedrijfsgeheimen heeft Oculus geen gebruik gemaakt, stelt de jury. Op dat punt is Oculus in het gelijk gesteld. Zenimax eiste in totaal zes miljard dollar schadevergoeding. Facebook overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis, stelt Facebook-manager Sheryl Sandberg in een reactie.

Zuckerberg

Ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg getuigde al in de zaak. Hij ontkent de beschuldiging van ZeniMax ook, zoals zijn bedrijf al langer doet. Volgens Facebook wil Zenimax profiteren van het succes van Oculus. Daarnaast zei Zuckerberg dat er nog een aantal jaar van ontwikkeling en miljardeninvesteringen nodig is om virtual reality op een goed niveau te krijgen.