Test: VR-brillen voor elke smartphone

Test: VR-brillen voor elke smartphone

05-04-2016 18:25 Laatste update: 27-04-2018 07:38

We testen tien brillen die iedereen wél kan betalen. Van 2,49 euro tot 129 euro. Ze werken met de meeste recente smartphones.Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal

Drie belangrijke virtualreality-brillen komen er uit dit jaar - Oculus Rift, HTC Vive en Playstation VR - maar deze kosten honderden euro’s en zijn eigenlijk alleen voor gamers bedoeld. Daar tegenover staan de VR-brillen waar je je eigen smartphone instopt. Deze VR-headsets heb je al vanaf 2 euro 49. Maar welke is het best?

Onze test kent twee conclusies:
1. Het verschil tussen een simpele bril van een paar tientjes en de duurdere brillen is niet bijzonder groot.
2. Zoveel mensen zoveel wensen, zoveel neuzen zoveel brillen. Waar een bril als gegoten zat bij de een, drukte hij de neus plat bij de ander. En waar de een scherp zag, tastte de ander in het vage duister. Wij hopen dus snel op een VR-brillenwinkel waar je rustig even elke bril kan passen. Dat gezegd hebbende…

Winnaar: Hema's VR-bril

Prijs: €15 (uitverkocht tot 23 mei)
Verstelbare lenzen: Ja
Besturingsmogelijkheid: Nee

De Hema VR-bril is een eenvoudig te gebruiken bril die prima zit, lekker licht is en vooral bij iedereen een superscherp beeld gaf. Wel drukt de bril bij sommige juryleden op de neus, wat een kleine irritatie kan geven bij langer gebruik en is het even frunniken bij het plaatsen van de telefoon in de houder, maar verder werkt hij meer dan prima. Wellicht dat hij daarom tot 23 mei uitverkocht is.

Budgetwinnaar: Knox V2


Prijs: €8,78
Verstelbare lezen: Nee
Besturingsmogelijkheid: Ja, via knop

Ook al is het dan maar enkel karton, de V2 van Knox is een prima brilletje voor de beginnende VR-kijker. Knox is de officiële partner van Google en dat merk ik de Google-VR-apps YouTube en Cardboard App. Vernuftig is de knop die bovenin zit voor de bediening: die is namelijk super analoog. Met de knop duw je een hendeltje tegen het scherm en dat is voldoende voor de bediening.

Wel moet je ’m zelf vasthouden, maar dat is eigenlijk het enige nadeel aan de V2.

Premium-winnaar: WOWPrijs: €44,95
Verstelbare lenzen: Ja
Besturingsmogelijkheid: Nee

Wil je iets meer dan de Hema of karton, dan betaal je wel snel het veelvoudige. Maar daar krijg je wel veel comfort voor terug. De WOW (en niet de WOW2) is hierbij een mooie optie, vooral omdat hij erg lekker zit vanwege het fijne schuimrubber, hij lekker licht is en de lenzen én diepte verstelbaar zijn. Dan neem je de kleine kijkhoek voor lief, ook omdat hij van de duurdere nog best goedkoop is.

Tof alternatief: Homido Mini


Prijs: €14,99
Verstelbare lezen: Nee
Besturingmogelijkheid: Ja

Voor de tofste VR-beleving to-go moet je zeker de Homido <> hebben. Het professorbrilletje klap je in en kan je vervolgens altijd bij je hebben, mocht je plots een VR-beleving tegenkomen. Met je handen kan je een kijkdoos maken, maar met een beetje licht is het vaak ook nog prima te zien. Zeker de meest stijlvolle VR-bril die we tegen zijn gekomen.

De andere

Verder hebben de andere brillen allemaal wel iets bijzonders. De View-Master werkt goed voor kinderen, de Cardboard Owl past door de brievenbus en vouw je makkelijk in elkaar, de WOW2 komt met een besturingsjoystick en een bijzonder grote kijkhoek, de Action VR kost evenveel als een biertje en de Zeiss VR One heeft schitterende (en daarmee ook dure) lenzen. Echt slechte brillen zaten er niet tussen, dus hecht je waarde aan een van deze criteria: kijk dan in onderstaande schema’s en kies dan voor die bril.

En wat kijken we?

Bekijk onze rubriek VR van de Week voor toegankelijke VR-video’s en andere VR-belevingen. Want dat is toch nog wel het meest uit onze test gebleken: VR is er helemaal en is er voor iedereen.

PS, de Samsung Gear VR deed niet mee aan deze test, omdat daar alleen de nieuwste Samsung-telefoons in passen.