Jony Ive wil een simpeler ontworpen iOS

Jony Ive wil een simpeler ontworpen iOS
22 maart om 13:19
Laatste update: 28 april om 13:01

Apple’s hoofd hardware-design beslist sinds een tijdje ook mee over het ontwerp van de software.

Sinds Scott Forstall, het voormalig hoofd iOS, niet meer bij Apple werkt, is de manier van ontwerpen wat veranderd. Volgens een artikel van de Wall Street Journal is er meer samenwerking dan voorheen. Zo zou het team van Jonathan Ive, dat de hardware ontwerpt, vroeger in het diepste geheim hebben gewerkt. Het team dat de software ontwerpt zou pas op het allerlaatste moment inzicht hebben gekregen in het design van nieuwe iPhones en iPads.

Nu Ive ook bij het interface design een vinger in de pap heeft, ligt dat anders. Niet alleen krijgen de software ontwerpers bij Apple eerder inzicht in het aankomende harware-ontwerp, ook is er meer overlap tussen de teams hardware en software. Zo zou Ive pleiten voor een iOS met een zogenaamd ‘flat design’, het tegenovergestelde van skeuomorphism. Ive zou iOS graag wat simpeler en strakker zien, niet onlogisch als je naar zijn ontwerpen kijkt.

Bronnen van de Wall Street Journal verwachten echter geen bijzonder ingrijpende wijzigingen; de veranderingen zouden ‘conservatief’ zijn. Een goed voorbeeld is de Podcasts-app van Apple. Die kreeg gisteren een update, waarbij de zo bekritiseerde besturing in de vorm van een ouderwetse bandrecorder verleden tijd is. De app heeft nu een veel consistenter en simpeler ontwerp. Niet wereldschokkend, toch een wereld van verschil. Of Ive iets met die update te maken heeft, is overigens niet duidelijk.

Lees meer over:

Deel via