Xbox krijgt Nederlands tv- en video-aanbod

Xbox krijgt Nederlands tv- en video-aanbod

22-11-2012 07:30 Laatste update: 28-04-2018 15:05

tonie

RTL, Eredivisie Live en Pathé krijgen video-apps op de Xbox 360. Ook wil een Nederlandse tv-aanbieder live-zenders streamen via de console.

De Xbox 360 biedt steeds meer vormen van entertainment naast gaming. Zo verhuurt Microsoft films en startte eind oktober de muziekdienst Xbox Music. Nederlandse Xbox 360-bezitters krijgen er binnenkort drie nieuwe video-apps bij, meldt Microsoft Nederland aan Bright. Het gaat om RTL XL, Eredivisie Live en Pathé Thuis. Zij verschijnen binnenkort als apps op Xbox Live, het online deel van de gameconsole, waar zo'n 70 procent van de 700 duizend Nederlandse Xbox 360's toegang tot heeft.

Bovendien werkt een Nederlandse tv-aanbieder aan doorgifte van live tv-zenders via Xbox Live, vertelt Thijs van Doorn, Xbox-manager bij Microsoft Nederland ons. Hij wil nog niet zeggen om welk tv-bedrijf het gaat en wanneer het live-aanbod start. "De Xbox 360 kan op deze manier een alternatief zijn voor de settopbox."

Maar eerst is het de beurt aan de video-on-demanddiensten. RTL XL biedt op de Xbox 360 een gemist-aanbod van tv-programma's, Eredivisie Live gaat tegen betaling live voetbalduels aanbieden en via de Pathé Thuis-app zijn films te huren. De apps zijn bij gebruik van Kinect ook met handbewegingen te bedienen.

De Xbox 360 vormt zo ook een alternatief voor de apps die op smart tv's zijn te vinden. Eredivisie Live en Pathé zijn bijvoorbeeld al met apps actief op Samsungs smart tv's en RTL XL heeft een app voor Philips Net TV. "Voordeel van de Xbox is zijn grotere grafische kracht. Daardoor zien de apps er bij ons beter uit en werken ze sneller. Bovendien is de bediening gebruiksvriendelijker, via controller of Kinect", aldus Van Doorn.

Sinds vorige maand is de hele interface van de Xbox 360 ook in het Nederlands beschikbaar. Kinect spraakherkenning werkt nog altijd niet in Nederland en is ook niet in het Engels te activeren. Van Doorn: "Als we spraakherkenning lanceren moet het ook goed werken. Uit onze tests blijkt dat de gemiddelde Nederlander nog een te groot accent heeft bij gebruik van de Engelse versie. We zeggen bijvoorbeeld de X in Xbox als 'iks' terwijl het Engelse systeem uitgaat van de uitspraak als 'eks'."

De nieuwe Nederlandse Xbox-apps maken nog geen gebruik van SmartGlass, de Microsoft-app waarmee mobieltjes en tablets dienen als 'tweede scherm' bij iets op tv. Xbox Music kan al wel van SmartGlass gebruik maken voor het tonen van extra informatie over een artiest. De SmartGlass-app is sinds kort al beschikbaar voor iOS en Android. Ook voor Xbox Music wil Microsoft iOS- en Android-apps uitbrengen. De muziekdienst, een concurrent voor Spotify, werkt momenteel behalve op de Xbox ook op Windows 8 en Windows Phone.

Over de opvolger van de Xbox 360, die mogelijk volgend jaar verschijnt, gaan de laatste dagen ook opnieuw geruchten. Microsoft zou daarnnast werken aan een Xbox-settopbox.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s