Dave Hakkens en de krimpende kruiken

Dave Hakkens en de krimpende kruiken

26-09-2012 09:12 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Designstudent Dave Hakkens bakte een porseleinen kruik, maakte daar een mal van, bakte daarin een kruik en zo 13 keer door.

Bright.nl is een vaste afnemer van de ideeën van de Eindhovense designstudent Dave Hakkens. In chronologische volgorde: de zuigende bal, de eetbare pen, de vloer van puin en de oprolbare verlengsnoer/boek plugbook. En daar komen nu de krimpende kruiken bij.

"Een van de coolste eigenschappen van porselein vind ik dat het krimpt als je het bakt. Toen ik dit hoorde, wilde ik weten tot hoever ik dit kon doortrekken," zegt Hakkens op zijn site. Hij begon met het maken van een kruik van allerlei materialen, zoals katoen, latex en wol, om te kijken hoe verschillende texturen het zouden doen in het krimpproces. Daar maakte hij een mal van, waarin hij vloeibaar porselein gooide en in de oven bakte op 1260 graden. Het kromp met 14 procent.

Van deze kruik maakte hij weer een mal, die hij volgooide met vloeibaar porselein en bakte. In dertien stappen transformeerde hij een kruik van 5 liter naar eentje van 10 mililiter. In de video is goed te zien hoe de texturen langzaam verloren gaan. Met dit project sleepte Hakkens als enige Europeaan een nominatie voor de Chinese porseleinprijs Franz Award binnen.