Nieuwe impuls mobiel betalen in Nederland

Nieuwe impuls mobiel betalen in Nederland

09-09-2010 09:39 Laatste update: 29-04-2018 03:29

De grootste banken en telecomaanbieders proberen samen mobiel betalen bij de kassa in Nederland van de grond te krijgen.


ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone hebben de handen ineen geslagen rond mobiel betalen. Ze willen in een nieuwe joint venture gebruiksvriendelijk en veilig mobiel betalen mogelijk maken via één uniform systeem, schrijven de zes bedrijven donderdag in een persbericht.

In 2012 moet dat systeem klaar zijn om met je mobieltje af te kunnen rekenen door het toestel tegen het betaalautomaat bij de kassa te houden. Dat is mogelijk met de contactloze NFC-techniek, waar al jaren zonder al te veel succes mee wordt geëxperimenteerd. Zie ook onze Uitlegparty uit 2007.

De banken en telecombedrijven komen met een betaalapplicatie op een beveiligd deel van de simkaart in het toestel. Er gaan geen betaalgegevens via het mobiele netwerk. Mobiele transacties zijn volgens de zes bedrijven vooral handig voor 'informatie-, communicatie- en entertainmentdiensten'. Behalve betalen aan de kassa is het systeem ook bedoeld om de mobiele telefoon te gebruiken als toegangsbewijs, kortingsbon of klantkaart.

Creditcardbedrijf Visa werkt ook aan contactloze betalingen via speciale microSD-kaartjes in smartphones. Turkse klanten van de grote Akbank, ook actief in Nederland, kunnen met Blackberry's betalingen verrichten via een speciale microSD-kaart in hun telefoon. Het kaartje werkt met DeviceFidelity's In2Pay-systeem, dat ook NFC gebruikt voor contactloze transacties op korte afstand. Visa test overigens ook een iPhone-case waar de microSD-kaart in kan.

De oplossing met de geheugenkaart is nodig omdat bijna nog geen mobieltjes beschikken over NFC, dat voorlopig is geflopt als betaalmethode. Het Rotterdamse Payter probeerde het enkele jaren geleden op gang te krijgen, maar dat bleek te vroeg. Alternatieven voor mobiel betalen zonder NFC zijn overigens systemen als Rabo Sms Betalen en Hyves Afrekenen.