Dit kan je verwachten van Google I/O
Nieuwe Android en meer

Dit kan je verwachten van Google I/O

07-05-2018 22:08 Laatste update: 08-05-2018 16:40

Vandaag start de ontwikkelaarsconferentie van Google, de belangrijkste jaarlijkse bijeenkomst van het bedrijf. Wat kan je verwachten?

Traditiegetrouw start Googles ontwikkelaarsconferentie Google I/O met een keynote met nieuwe aankondigingen.

Volg hier onze liveblog

Android P

Zekerheid is de aankondiging van een nieuwe update van het besturingssysteem Android. Aangezien Google het hele alfabet afwerkt, komt na Android Kitkat, Android Lollipop, Android Marshmallow, Android Nougat en Android Oreo nu een zoethoudertje met de letter P. Wat de naam gaat zijn is nog afwachten. Pumpkin pie, pancake en popcorn zijn een paar van de mogelijke opties

Uit al beschikbare ontwikkelaarsversies van Android P is op te maken dat het nieuwe besturingssysteem beter rekening houdt met de notch, de inkeping bovenin het scherm. Ook zijn er meer mogelijkheden voor privacy-instellingen en is het design van de menu's flink verbeterd.

Het gerucht gaat verder dat P een volledig nieuwe navigatiebalk krijgt. De nieuwe ontwikkelaarsversie van P komt morgen uit, de consumentenversie later dit jaar. 

Nederlandse Google Assistant?

De kans is groot dat Google met nieuwe toepassingen komt voor de Google Assistant en Google Home, al is het alleen maar om de concurrenten de loef af te steken.

Dit gaat waarschijnlijk door middel van diepere integratie van hardware en apps met de assistent. Zo is het met de LG G7 ThinQ mogelijk om tegen Assistant te zeggen: "Hey Google, neem een wide-angle selfie."

Ook zou dit een mooi moment zijn om de nieuwe talen van de Assistant te lanceren, waaronder Nederlands. Google kondigde in februari aan dat Nederlands en zes andere talen binnen een paar maanden zouden worden toegevoegd.

Wear OS-smartwatch

Het is ook zeer waarschijnlijk dat er een update komt van het besturingssysteem van smartwatches, dat in maart werd omgedoopt tot Wear OS. De naam werd veranderd omdat Android Wear verwarrend kan zijn voor iPhone-gebruikers, het besturingssysteem voor smartwatches werkt namelijk ook met iPhones.

Er is al een beta-update voor ontwikkelaars uitgerold, maar bij I/O wordt weer een nieuwe update verwacht. Ook organiseert Google een cursus 'What's new with Wear OS'. Waarschijnlijk krijgt de Google Assistant een grotere rol in Wear OS. 

Google Photos en Google News ​

Twee van de meest gebruikte Google-diensten worden tijdens I/O waarschijnlijk van een kleine update voorzien. In Google Photos worden de AI-mogelijkheden weer verder uitgewerkt.

Volgens AdAge gaat Google News een eigen app krijgen, waarin YouTube-video's een grotere rol gaan krijgen.

TV, Auto, Chrome OS, Gaming

Tot slot worden er updates verwacht voor Android TV, Android Auto, Chrome OS en gaming op Android. Er gaat een gerucht dat een 4K-Chromecast in aantocht is en bij Android Auto wordt verdere integratie met Google Assistant verwacht.

Daarnaast krijgt Chrome OS, het besturingssysteem voor laptops, waarschijnlijk nog meer mogelijkheden. Waarschijnlijk komt er een mogelijkheid om Android-apps te draaien in de browser en om Linux-programma's te gebruiken. Daarmee wordt het systeem voor steeds meer mensen interessant.

En Google zou game-liefhebbers extra mogelijkheden willen geven, zoals het direct proberen van een game zonder downloaden. Ook komen er waarschijnlijk game-tools in combinatie met de Chromecast uit.

Geen nieuwe apparaten

Waarschijnlijk houdt Google aankondigingen voor nieuwe apparaten zoals een nieuwe Pixel-smartphone of een nieuwe slimme speaker op zak. Deze worden meestal gepresenteerd tijdens het Pixel-evenement in de herfst.

Bright is erbij

Bright doet deze week verslag vanaf Google I/O én het jaarlijkse Microsoft-event Build. Volg ons op FacebookTwitter en Instagram.