'Softwarefout oorzaak fataal ongeval zelfrijdende Uber'
AI!

'Softwarefout oorzaak fataal ongeval zelfrijdende Uber'

08-05-2018 09:09 Laatste update: 10:36

De zelfrijdende Uber die in maart verantwoordelijk was voor een dodelijk ongeluk, zag het slachtoffer wel, maar besloot niet te remmen.

De software van Uber was zo ingesteld dat de zelfrijdende auto de beslissing nam om niet uit te wijken voor de 49-jarige Elaine Herzberg die overstak. Dat vertellen twee ingewijden aan The Information.

Volgens de bronnen van The Information biedt de Uber-software de mogelijkheid om foutpositieve meldingen te negeren. Die mogelijkheid is ingebouwd om bijvoorbeeld te voorkomen dat de auto elke keer op de rem gaat staan als er een plastic tas over de weg waait.

Uit onderzoek blijkt nu dat de sensoren van de zelfrijdende Uber Herzberg wel zagen toen zij met haar fiets de weg overstak, maar dat de auto toch niet remde. Vermoedelijk was dat omdat Uber de software zo had ingesteld dat de foutpositieve meldingen iets te enthousiast werden genegeerd.

Ook de ‘safety driver’ van de zelfrijdende Uber, de 44-jarige Rafaela Vasquez, zag Herzberg niet op tijd. Uit videobeelden die plaatselijke politie vrijgaf van het ongeluk blijkt dat Vasquez kort voor het ongeluk naar beneden kijkt.

Waymo

Volgens The New York Times waren er ook voor het dodelijke ongeval in Tempe, Arizona al problemen met het Uber-programma voor zelfrijdende auto’s. Ontwikkelaars bij het bedrijf zouden onder grote druk staan om snel resultaten te boeken, terwijl de zelfrijdende auto’s van Uber aanmerkelijk slechter presteerden dan die van concurrent Waymo.

De nieuwe Uber-ceo Dara Khosrowshahi zou kort na zijn aantreden in augustus vorig jaar zelfs even hebben overwogen om te stoppen met zelfrijdende auto’s. Later raakte hij ervan overtuigd dat zelfrijdende auto’s van groot belang zijn voor de toekomst van het bedrijf.

Toedracht vaststellen

Uber besloot na het verkeersongeval om al zijn zelfrijdende auto’s van de weg te halen, omdat het bedrijf de toedracht van het ongeluk eerst goed wil vaststellen. Het taxibedrijf is wel van plan om door te gaan met het testen van zelfrijdende auto’s. “We blijven geloven in zelfrijdende auto’s”, verklaarde Uber-ceo Dara Khosrowshahi vorige maand in het NBC-programma Today.