Grote update

iOS 12 krijgt ook deze handige nieuwe functies

ios 12  ios12
6 juni om 13:11
Laatste update: 6 juni om 19:14

Apple presenteerde deze week iOS 12, dat dit najaar verschijnt. Niet alle nieuwe functies kregen aandacht tijdens de Apple-presentatie. Deze handige nieuwe functies komen er ook aan.

AirPods gebruiken als gehoorapparaat

Het wordt met iOS 12 mogelijk om je iPhone te gebruiken als een microfoon. Het geluid dat wordt opgenomen hoor je dan door je AirPods. Een écht gehoorapparaat is het natuurlijk niet, maar volgens Apple helpt deze optie als je bijvoorbeeld moeite hebt om je partner in een druk restaurant of de docent tijdens een college te verstaan.

Bescherming tegen inbreken via usb

Apples nieuwe 'USB Restricted Mode' verplicht het invoeren van jouw pincode zodra je een usb-accessoire met een iPhone verbindt.

Als je niet de juiste pincode invoert dan wordt de accessoire niet verbonden. Het is een klap voor makers van hacktools als Cellebrite en GrayShift die usb-apparaten maken waarmee je kunt inbreken op iPhones. De functie staat in de huidige betaversie van iOS 12 standaard ingeschakeld. 

Automatisch sms-codes invoeren

Heb je de beveiligingsoptie tweestapsverificatie ingeschakeld? Grote kans dat je dan soms een sms-code moet invoeren om toegang te krijgen tot jouw account. Deze sms-codes vult iOS nu voortaan zelf in: scheelt jou weer wat cijfers en karakters onthouden.

Meerdere gezichten voor Face ID

De iPhone X herkent met de huidige iOS maar één gezicht: die van de eigenaar. Met iOS 12 wordt het mogelijk om een tweede gezicht toe te voegen, net zoals meerdere vingerafdrukken, waardoor bijvoorbeeld je partner jouw telefoon met zijn of haar gezicht kan ontgrendelen.

Favicons in Safari

Veel iPhone-gebruikers hebben op deze functie gewacht: favicons, de kleine icoontjes waarmee je een website herkent in tabbladen, komen naar Safari. Op die manier herken je websites in je tabbladoverzicht sneller, vooral als je heel veel tabbladen open hebt staan.

Sneller apps sluiten op de iPhone X

Apps afsluiten op de iPhone X ging een beetje omslachtig: je moest omhoog swipen, vervolgens een seconde op een app drukken en vervolgens op het kruisje klikken. Nu kun je de apps gewoon omhoog swipen om af te sluiten. Maar let op: door het constant sluiten van apps gaat je iPhone niet langer mee, maar mogelijk zelfs korter.

Waarschuwingen voor hergebruik wachtwoorden 

Gebruik jij weleens dezelfde wachtwoorden voor verschillende online accounts? Daar gaat iOS 12 je voortaan voor waarschuwen. Het hergebruiken van wachtwoorden is namelijk gevaarlijk: als je wachtwoord bij één bedrijf wordt gestolen kunnen hackers er dan ook bij andere online diensten mee inloggen. Hoe je het beste je wachtwoorden bewaart lees je hier.

Makkelijker QR-codes scannen

Sinds iOS 11 kun je met de camera-app QR-codes scannen. Veel mensen weten dat nog niet, en daarom bouwde Apple een QR-knopje dat je aan je Control Center kunt toevoegen. Op die manier heb je een handige snelkoppeling voor de keur dat je zo'n code moet scannen.

Ja, iOS is echt sneller

Op je iPhone X en 8 zal je het nauwelijks merken, maar oudere iPhones werken een stuk sneller met iOS 12. Op een iPhone SE (2016) openen apps, de camera en het toetsenbord een stuk sneller.

Dat is opvallend: iOS 12 is er vooralsnog alleen vroege betaversie waar alle foutjes nog uit moeten worden gehaald. Je kunt de nieuwe iOS 12 dus zonder zorgen installeren op je oudere iPhone, zoals de 5S, 6 en 6S.

Sneller wachtwoorden invoeren

Apple heeft aan een nieuwe technologie gewerkt waarmee het makkelijker wordt om automatisch wachtwoorden in te voeren. Indien je bij een loginpagina komt toont je toetsenbord voortaan een sleutelicoontje.

Als je daarop drukt verschijnt, indien je jouw wachtwoorden in iCloud opslaat, het juiste wachtwoord. Later moeten ook andere wachtwoord-apps dit ondersteunen, zoals 1Password en LastPass. 

Je notificaties beter beheren

Met iOS 12 kun je nu ook je notificaties vanaf het lockscreen beheren. Geen zin in al die Twitter-mentions de hele tijd? Dan laat je ze stilletjes, zonder meldingen, doorgaan. Of je schakelt ze helemaal uit. Ook toont Apple je altijd een snelkoppeling naar het overzicht met alle apps en hun notificaties, zodat je zelf instelt wat je wel en niet wil zien.

Automatische updates

We hebben één van de belangrijkste veranderingen voor het laatst bewaard: automatische updates. Veel mensen vergeten updates te installeren, en voor hen is dit een handige optie.

Indien ingeschakeld installeert je iPhone automatisch de nieuwe updates. Het is nog onduidelijk wanneer dit gebeurt ('s nachts, gewoon overdag over alleen aan de lader?), maar hierdoor blijf je veilig: zelfs als je die updates normaal gesproken altijd vergeet te installeren.