'Apple werkt met YouTuber aan VR voor zelfrijdende auto's'
Geheim project

'Apple werkt met YouTuber aan VR voor zelfrijdende auto's'

27-06-2018 11:28 Laatste update: 11:27

YouTuber Mark Rober blijkt in het geheim samen te werken met Apple, aan virtual reality voor in zelfrijdende auto's.

Rober werkt al sinds de zomer van 2015 voor Apple, ontdekte Variety. Rober maakt op video's waarin hij wetenschappelijke experimenten uitvoert en zelfgemaakte, vreemde gadgets laat zien. Ook is hij soms te gast bij de talkshow The Tonight Show van Jimmy Fallon. Rober scoorde 14 miljoen views op een video waarin hij 's werelds grootse Super Soaker maakt.

Bij Apple werkt Rober echter aan iets heel anders, blijkt uit Apple-patenten waar zijn naam op staat. Patent-aanvragen uit maart spreken over een 'immersive virtual display' en een 'augmented virtual display'. Beide schermen zouden bedoeld zijn voor passagiers van zelfrijdende auto's, die hun ogen niet langer op de weg hoeven te houden.

Niet meer wagenziek

Apple zou de beweging van de auto willen gebruiken om de virtualreality-ervaring te versterken. De VR-beelden worden dan gekoppeld aan de acceleratie van de auto, wat een realistischere ervaring zou moeten bieden.

Aan de andere kant kan het systeem ook de bewegingen van de auto juist visueel tegengaan. Dat zou passagiers met wagenziekte bijvoorbeeld kunnen helpen. Ook zou het zo makkelijker moeten worden om in de rijdende auto te werken, zonder afgeleid te raken door bewegingen. Bovendien worden toepassingen genoemd waarbij een virtuele beroemdheid naast de passagier zit en bijvoorbeeld een verhaal voorleest.

Geen Apple-auto

Onlangs bleek dat Apple zijn plannen voor een eigen zelfrijdende auto flink heeft bijgesteld. Apple zou zich vooral toeleggen op de systemen zelf en niet op de bouw van voertuigen. Daarvoor werkt het bedrijf nu kennelijk samen met Volkswagen. Apple ontwikkelt daarnaast ook al een tijdje op het vlak van augmented reality, met speciale AR-apps in iOS 11 en 12.